Nakon lošeg starta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, fudbalska reprezentacija "Kosova" dobila je novog selektora - na klupu se vraća Slovenac Primož Gliha (55) koji dobro poznaje okruženje u kojem će raditi. On je pre dve godine bio prelazno rešenje na mestu selektora, a to mu je bio povratnik u Prištinu nakon vojničkih dana koje je proveo baš u ovom gradu.

To što je bio profesionalni fudbaler nije bilo dovoljno da izbegne služenje vojnog roka, a Gliha je nekoliko godina pre raspada Jugoslavije raspoređen u kasarnu koju trenutno koristi KFOR, na prištinskom aerodromu. Smatra Gliha da će mu to iskustvo pomoći na novom poslu.

"Pre svega, hteo bih da kažem da 'Kosovo' nije daleko od Slovenije, do pre samo 30 godina živeli smo u istoj državi. Ja sam godinu dana bio u vojsci baš ovde i dobro poznajem mentalitet ljudi. Naravno, sada je situacija potpuno drugačija i od mene se očekuje da budem lider. Nadam se da ćemo imati uspeha", rekao je Gliha, kada je predstavljan kao vršilac dužnosti selektora 2021. godine.

Po rečima Primoža Gliha, on je kao deo JNA vojsku služio u bazi Slatina, na aerodromu u Prištini. bilo je to tokom 1987. i 1988. godine, dok je bio prvotimac Olimpije iz Ljubljane. Nakon vojnog roka nastavio je da igra u istom timu, raspoad Jugoslavije dočekao je u dresu Dinama iz Zagreba, a zatim su se ređali klubovi širom sveta - pored rodne Slovenije igrao je u Japanu, Francuskoj, Izraelu, Austriji i Mađarskoj. Za reprezentaciju Slovenije nastupio je 28 puta.Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO:

Kosovo je srce Srbije Kurir