Rumunija je pod istragom UEFA zbog zastave na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija", a Hrvatska je pod istragom zbog ustaške zastave koja se pojavili u Rijeci na meču sa Letonijom!  Pobedila je sa 5:0 Hrvatska 8. septembra, a sada je UEFA otvorila zvaničnu istragu zbog rasističkog ponašanja kako stoji u zvaničnom saopštenju.

Na Rujevici su prema pisanju "Indeksa" tri navijača unela zabranjenu ustašku zastavu, a odmah su indentifikovani i uhapšeni. Povodom toga se oglasio i fudbalski savez Hrvatske. 

"Hrvatski fudbalski savez je u informativne svrhe objavio fotografiju koja dokazuje protivpravno ponašanje i isticanje ustaške zastave, zabranjene zakonom Republike Hrvatske.Kao što je vidljivo, u gornjem levom uglu zastave nalazi se zabranjeni, ustaški simbol.

Opštinski sud u Rijeci obavestio je Hrvatski fudbalski savez kako je donesena presuda protiv dvojice osuđenih za prekršaj na utakmici kvalifikacija za Euro između Hrvatske i Letonije. Podsećamo, na utakmici Hrvatska - Letonija dve su osobe u nekoliko navrata istakle zakonom zabranjenu zastavu, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog fudbalskog saveza.

Opštinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1.300 evra, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Takođe, obojici je određena i zaštitna mera zabrane prisustvovanja na svim sportskim takmičenjima u kojima učestuvuje hrvatska fudbalska reprezentacija na području RH s obavezom javljanja u policijsku stanicu u trajanju od dve godine, kao i na odlaske u inostranstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obavezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku stanicu, takođe u trajanju od dve godine. Nadalje, postupak prema trećoj uključenoj osobi traje, kao i kriminalističko istraživanje koje za cilj ima da rasvetli sve okolnosti povezane s ovim događajem.

Hrvatski fudbalski savez zahvaljuje nadležnim telima na brzom i konkretnom postupku te pozdravlja kažnjavanje osoba koje su nanele štetu ugledu hrvatske države isticanjem zabranjenih simbola. HNS ostaje odlučan u nameri da preduzme sve dalje pravne korake prema osobama koje su svojim namernim i ciljanim protivzakonitim ponašanjem nanele značajnu štetu hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji", navodi se u saopštenju HNS-a. 

Tri dana nakon ovog meča UEFA je pokrenula još jedan disciplinski postupak prtotiv HNS-a zbog ponašanja navijača nacionalnog tima na gostovanju Jermeniji. Iako je postojala zabrana dolaska hrvatskih navijača u Jerevan oni su kupili karte i došli na meč. 

BONUS VIDEO: 

Jezivo! Albanski huligani pozivaju na ubijanje Srba i skandiraju "UČK" Zaprepašćujući snimak iz Tirane, na koji UEFA ćuti Instagram