Fudbalski klub Vojvodina je u četvrtak je u prostorijama Istorijskog arhiva promovisao nove dresove za aktuelnu sezonu 2023/24. Ceremonija je održana u Novom Sadu, u čast osnivanja 110 godina kluba i veka postojanja stadiona "Karađorđe". Za ekipu Vojvodine ove brojke su značajni simboli, pa će fudbaleri imati prilike da nose novi dizajn koji je inspirisan motivima kluba. Reč na ceremoniji imao je direktor Istorijskog arhiva Petar Đurđev, koji je prisutnima objasnio povezanost između dva velika jubileja koji ove godine proslavlja Vojvodina.

"Kad nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda neverovatne ljubavi i jedne priče koja je duboko ukorenjena u lokal patriotizam, odnosno identitet Novog Sada. Kad su 1914. godine momci zaneseni fudbalom, sa Podbare, Salajke, Rotkvarije odigrali prvi meč u Kovilju, oni su izašli u plavim dresovima. Ako pogledamo arhivske fotografije koje svedoče tom vremenu, onda ćete videti da su naši momci tada igrali u dresovima plave boje, zbog čega je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boji", rekao je Đurđev.

Đurđev je istakao ištampana imena brojnih fudbalera koji su imali čast da nose dres "stare dame", pa se osvrnuo na povezanost Vojvodine sa praškom Slavijom. "Bitan impuls u organizovanju našeg kluba bila je veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača jesu bili članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova SK Slavija iz Praga. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a negde ako se dobro sećam, 22. jula 1922. na Skupštini odlučeno je da Vojvodina nosi pola bele pola crvene dresove kao Slavija iz Praga. Čak je i grb bio sličan kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sad ona crvena zvezda sada zamenjena sa plavom kako bi grb FK Vojvodina imao sve boje srpske zastave", dodao je Đurđev.

FK Vojvodina/YouTube FK vojvodina

Petar Đurđev je dodao zašto je bitna fotografija tima iz 1923. godine koja je prva sačuvana i da je po njoj pravljena rekonstrukcija tog dresa koji koji podseća na stogodišnjicu crveno-belih boja. Zatim je pomenuo jubilej stadiona "Karađorđe" u 2024. godini.

"Rekli smo da imamo još jedan važan jubilej, a to će biti stogodišnjica od otvaranja igrališta "Karađorđe". To je zaista bio jedan veliki zamah polet novosadske srpske i novosadske jevrejske zajednice, gde su u slozi i dogovoru dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom koji je onda napravljen na periferiji grada 1896. godine, na današnjoj Grbavici odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je bilo otvoreno na Vidovdan 1924. godine, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan "Karađorđe".

Na kraju je otkrio da je siva garnitura dresova predstavljena povodom ovog važnog sećanja na jedan deo klupske istorije. "Koristeći arhivsku građu koja najbolje govori o davno prohujalim vremenima i tom dinamičnom i burnom razvoju Vojvodine, na osnovu toga su napravljeni dresovi koji će personifikovati sezonu 1923/24", zaključio je Đurđev.

BONUS VIDEO: