Iako je Borusija Dortmund dramatično izgubila titulu u Nemačkoj, na gol-razliku od Bajerna, minula sezona ostaće upamćena među "milionerima" kao jedna od najuspešnijih u novijoj istoriji. Klub je napravio takav finansijski uspeh da u kancelarijama saradnici izvršnog direktora Hansa Joakima-Vackea (64) mogu da osećaju samo ponos. Ukratko, Dortmund je završio godinu sa 11 miliona evra u plusu pre oporezivanja, a 10 nakon plaćanja poreza državi. U odnosu na prethodnu sezonu, to je napredak od čak 41 milion evra, jer je klub u sezoni 2021/22 završio godinu sa minusom od 30 miliona evra. Ukupan profit Dortmunda bio je 425 miliona evra, što je novi klupski rekord.

Važno je reći to da se u ovaj bilans ne računa novac od prodaje napadača Džuda Belingejma (20) Real Madridu u istorijskom transferu od čak 103 miliona evra. Taj novac biće predstavljen u izveštaju tek sledeće godine. Do istorijskog broja, "milioneri" su ove godine stigli povećanjem prodaje igrača sa 63 na 73 miliona evra, a ostvaren je i najveći profit od marketinga - čak 33 odsto veći nego prošle godine. U tom segmentu Borusija Dortmund zaradila je čak 217 miliona evra, što je takođe novi klupski rekord.

Zarada od utakmica i svega što prati mečeve porasla je skoro duplo, na 44 miliona evra, a Dortmund je zaradio i ogroman novac od od TV prava - čak 158 miliona evra, što je 12 miliona evra više nego u prošlogodišnjem izveštaju. Sa druge strane, porasle su i plate u klubu, pa sada Dortmund u tu svrhu izdvaja pet miliona evra više - 236 umesto dosadašnjeg 231 miliona... Sa druge strane, "drugi troškovi" su porasli 10 odsto u odnosu na prethodne izveštaje (na ukupnih 138 miliona evra), što se pravda time da je stadion bio redovno ispunjen, a to nije bilo moguće prethodnih sezona zbog korone. Samim tim, skuplji su i izdaci za organizaciju tih mečeva, objavio je portal "Sviss ramble"

Ko je "Aki" Vacke, tvorac opet moćnog Dortmunda

Hans Joakim Vacke
Maik Hölter/TEAM2sportphoto / imago sportfotodienst / Profimedia 

Veliki navijač Borusije Dortmund odmalena, Hans Joakim Vacke bio je uspešan u biznisu i pre Dortmunda, jer je osnovao i razvio kompaniju "Vateks", koja je pravila zaštitnu odeću. Imala je profit od 15 do 20 miliona evra i 45 zaposlenih. Taj uspeh kvalifikovao ga je za Borusiju Dortmund, u kojoj je 2001. postao blagajnik, a onda je 2005. usred velike krize u klubu postavljen za prvog operativca. Spasao je klub od bankrota zajedno sa tadašnjim predsednikom Rajnhardom Raubalom i finansijskim direktorom Tomasom Tresom. Predstavio je nadležnima plan prema kojem je predviđeno rezanje plata od čak 20 odsto za sve igrače, poslušali su ga, a nakon toga je krenuo novi rast, pa i procvat kluba. Tokom 2006. godin Dortmund je prodao ime "Vestfalena" lokalnoj osiguravajućoj kompaniji, prema kojoj će se do 2031. godine zvati "Signal Iduna park". Nedugo nakon toga, u klub je 2008. godine iz Majnca stigao trener Jirgen Klop i u njegovih sedam godina situacija se i na fudbalskom planu potpuno promenila, pa se opet pričalo o klubu koji osvaja titule, igra finale Lige šampiona... I kada je Klop već osam godina u Dortmundu, Borusijin sistem funkcioniše i pod aktuelnim trenerom Edinom Terzićem, koji je od prošle godine trener bez prefiksa "vršilac dužnosti".

Ovako se rade transferi

Erling Haland
Elmar Kremser/SVEN SIMON / AFP / Profimedia 

Dortmund je prethodnih godina pokazao da veoma dobro zna i da prodaje igrača, pa je 2017. krilni napadač Usman Dembele sa 20 godina otišao u Barselonu za 135 miliona evra, Džejson Dančo je u sezoni 2021/22 otišao u Mančester junajted za 85 miliona, Kristijan Pulić je 18/19 prodat Čelsiju za 64 miliona, Pjer-Emerik Obamejang otišao je u Arsenal u 2017/18 za 63,7 miliona, a ceo svet je pratio kad je Erling Holand otišao u Mančester siti prošle godine za "samo" 60 miliona evra... Za sve to vreme, Dortmund je uspeo da i dalje kupuje za mnogo manji novac od iznosa za koji prodaje, pa je i dalje rekordna kupovina kluba "potpis" Usmana Dembelea 2016, za šta je Renu plaćeno "samo" 35 miliona evra. Borusija se trudi da pametno kupuje, skupo proda i to se odlično vidi u klupskim finansijskim knjigama. A u jednom trenutku će i neuništivi Bajern Minhen pasti...