Holandsko tužilašstvo objavilo je da će 11. januara 2024. godine otpočeti suđenje srpskom fudbaleru Radovanu Pankovu zbog "prekomerne upotrebe sile" u sukobu sa obezbeđenjem posle meča Legije iz Varšave za koju on igra i AZ Alkmara.

Taj meč je u Holandiji odigran 5. oktobra, a posle utakmice je došlo do sukoba u kojima su privedeni nekadašnji defanzivac Crvene zvezde i Portugalac Žosue, za koga se još ne zna kada će početi da mu se sudi. Obojicu su noć posle meča proveli u pritvoru, a čak je i premijer Poljske reagovao kako i bili pušteni. Pankov tvrdi da je reagovao u samoodbrani i da su redali napali ekspediciju legije, a nakon izlaska iz pritvora izdao je saopštenje. 

"Želim da se zahvalim svim Legionarima, ljudima iz kluba i našem hrabrom i ponosnom vlasniku i predsedniku Darijušu Mioduskom. Sada sam još srećniji što sam izabrao ovaj klub, jer promoviše iste vrednosti koje ja propagiram: čast, dostojanstvo, ponos i porodicu. Želim da se posebno zahvalim premijeru Republike Poljske Mateušu Moravjeckom, koji je stao iza nas i pokazao da je hrabar, častan i drag čovek, kao i svi Poljaci koji uspešno sebe predstavljaju širom sveta. Sve do juče imao sam jednu kuću, onu u Srbiji, ali od sada smatram Varšavu i Poljskom mojim drugim domom. Moja porodica i ja ovo nikada nećemo zaboraviti", poručio je Radovan Pankov u zvaničnom saopštenju.

Profimedia Priveden srpski fudbaler Radovan Pankov.

Nakon svega vrlo brzo se oglasio i Portugalac Žosue koji je bio napadnut zajedno sa Pankovom. On još čeka poziv holandskih vlasti da se pojavi na sudu. 

"Bila je to užasna noć. Nikada nisam doživeo ništa tako loše, tako nepravedno. A verujte mi, prošao sam svašta u životu. Te sate, neizvesnost i strahove koji su me tada pratili ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. Izašao sam iz zatvora, ali trebaće mi neko vreme da se psihički oporavim. Znam da moram živeti s tim, ali s druge strane voleo bih ga se rešiti, kao i svih stvari koje sam tada nosio", rekao je Portugalac za sajt sportfakty.wp.pl.

(MONDO, N.L.)