Bivši golman, agent i fudbalski analitičar Ranko Stojić ocenio je da je grupa koju je Srbija dobila na žrebu za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj soldina, odnosno ističe da je "moglo bolje i gore". Rivali su nam Engleska, Danska i Slovenija, već se zna i raspored po kome ćemo igrati sa ovim rivalima, a Stojić dodaje da smo mogli da dobijemo i Francusku i Holandiju, pa onda Španiju i italiju, tako da su naši rivali ipak više po meri.

"Ne treba da zaboravimo da kada pravimo prognoze pred takmičenje da se baziramo na prošlost, odnosno na rejting koji su imali, a stavljamo u drugi plan progresiju reprezentacije. Kao što recimo ima Slovenija, tako da treba da budemo oprezni, naravno da možemo da igramo sa njima, ali oni su u usponu. Obratite pažnju ko ih vodi, na koji način, pa koja je to dob igrača... Oni su u najboljim igračkim godinama. Tu je i vrhunski igrač poput Benjamina Šeška, pa imaju jednog od najboljih golmana Evrope jana Oblaka. Treba da se vodi računa o tome. Treba da se pravi dobar ambijent, ali nikako euforija", kazao je Ranko Stojić analizirajući za TV Arena Sport.

Ono što brine Stojića je što se prvi meč na šampionatu igra protiv Engleske 16. juna: "Rekao sam i pred Brazil, ali neminovno je da igrači jedva čekaju da igraju takve utakmice kao prve. Tu date maksimum, može biti pozitivna stvar, ako ostvarimo dobar rezultat, ali je teško dobiti takve ekipe... Zna da ostavi posledice ako dođe do povrede ili fizičkog zamora. Nadam se da bi mogli da budu Englezi bez potrebne forme, kao recimo Argentina na Svetskom prvenstvu", dodao je on.

Ipak, dodaje da je dobra vest što će srpskim fudbalerima biti završena domaća prvenstva sredinom maja, odnosno imaće čak mesec dana da se pripreme za Evropsko prvenstvo: "Mitrović i Sergej su u Saudijskoj Arabiji, to je ozbiljan šampionat, a doći će iz klime gde će biti slična temperatura. Oni su važan za naš tim i važno je da u ovom periodu selektor i stručni štab ustanove sistem A i B. Po meni, nije logično da menjamo, igramo u određenom sistemu i po profilu igrača je normalno da igramo sa trojicom štopera. Potrebno je da pronađe balans, između ofanzivnih i defanzivnih bekova...", zaključuje Stojić i dodaje da nema mnogo prostora Piksi da "podiže lestvicu".

Anketa

Da li Srbija prolazi dalje na Euru?


BONUS VIDEO:

Piksijeva reakcija na gol Mađara Kurir

(MONDO - M.V.)