Fudbalski savez Srbije je odlučio - najbolji za 2023. godinu su selektor Dragana Stojković Piksi koji "Zlatnu loptu" dobija u konkurenciji trenera, fudbaler Al Hilala Aleksandar Mitrović koji je po treći put najbolji igrač i fudbalerka subotičkog Spartaka Violeta Slović koja još jednom podiže trofej namenjen najboljoj igračici. Dilema, čini se, nije bila velika kada su ovogodišnje nagrade u pitanju.

Možda i najveće pitanje bilo je kome će pripasti nagrada za najboljeg srpskog trenera u 2023. godini. U najjačim ligama Evrope nema naših stručnjaka, malo je onih koji se širom sveta redovno bore za trofeje, a u poslednje vreme su i njima sve atraktivnije destinacije poput Bliskog Istoka i Arabijskog poluostrva. Dragan Stojković je plasmanom Srbije na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine pobedio konkurenciju - po četvrti put.

Prvi put je to uradio još kao trener kineskog Gvandžua davne 2016. godine, a sada ima kontinuitet od tri nagrade u nizu - sve od kako je na čelu nacionalnog tima. Tamo ima izuzetno blisku saradnju sa Aleksandrom Mitrovićem, koji igra u fantastičnoj formi nakon velikog transfera u Saudijsku Arabiju. Za reprezentaciju uvek tu i uvek u odličnoj formi, u dresu kluba se bori za trofeje u Aziji, pa nije iznenađenje što treći put dobija pehar. Sada je izjednačen sa Nemanjom Vidićem i Dušanom Tadićem, ali i veliki favorit da pobedi u borbi za srpskog rekordera jer je pred njim još mnogo godina igranja. Pogledajte fotografije sa ceremonije:

MN Press Ceremonija Fudbalskog saveza Srbije.

Najbolja fudbalerka Spartaka iz Subotice drugi put je dobila laskavo priznanje, pošto je i pre četiri godine godine bila najbolja srpska fudbalerka - iako ima onih koje po Evropi igraju u zvučnijim klubovima. Violeta je nagradu dobila 2019. godine - kada je prvi put dodeljena, a zatim su Jelena Čanković i Jovana Damnjanović bile najbolje u Srbiji. Ipak, Slović, koja je legenda subotičkog Spartaka, vratila se na pobedničko postolje.

Podsećamo, nagrade za najboljeg trenera i najboljeg fudbalera u Srbiji dodeljuju se od 2005. godine. Među dobitnicima su tokom prethodne skoro dve decenije bila neka od najvećih imena našeg fudbala, poput Nemanje Vidića, Dejana Stankovića, Branislava Ivanovića, Aleksandra Kolarova, Nemanje Matića, Radomira Antića, Slaviše Jokanovića, Veljka Paunovića...

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Trening Orlova i magija Piksija Kurir sport