Mundijal 2026 godine biće završeno velikim finalom na stadionu "Metlajf" u Nju Džersiju. Svetsko prvenstvo za dve godine organizovaće Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada, meč za titulu biće odigran pred 82.500 gledalaca na stadionu koji je osam kilometara udaljen od Njujorka i na kojem igraju NFL timovi, Njujork Džajans i Njujork Džets. Na njemu je 2014. odigrano NFL finale, Superboul, a 2016. na istom mestu je odigrano i finale Kopa Amerika "Sentenario".

Svetsko prvenstvo 2026. biće prvo koje će biti odigrano u formatu od 48 timova učenika, a finale je već zakazano za 19. jul. Pre toga biće odigrane čak 104 utakmice u razmaku od 39 dana - najviše u istoriji Mundijala.

Prvi meč biće odigran na stadionu "Asteka", gde su se igrali prvi mečevi i na Svetskim prvenstvima 1970. i 1986. godine. Reprezentacija Kanade igraće u Torontu (prvu utakmicu) i u Vankuveru (naredne dve), dok će selekcija SAD nastupiti u Los Anđelesu, na "SoFi" stadionu, kao i u Sijetlu. U istom gradu odigrano je i finale Mundijala u Americi održanog 1994. godine.

Završnica Mundijala biće odigrana u SAD - polufinala u Dalasu i Atlanti, četvrtfinala u Kanzas Sitiju, Los Anđelesu, Majamiju i Bostonu, osmina finala u Vankuveru, Sijetlu, Meksiko Sitiju, Hjustonu, Dalasu, Atlanti, Filadelfiji i Njujorku/Nju Džersiju. Najviše utakmica Svetskog prvenstva biće odigrano u Dalasu.

Stadion "Metlajf" izgrađen je od 2007. do 2010, a otvoren je 2010. godine. Najposećenija fudbalska utakmica na njemu odigrana je u julu prošle, 2023, godine, kada su Mančester junajted i Arsenal igrali pred 82.262 gledaoca. Izgradnja je koštala 2,1 milijardu današnjih dolara! Na njemu ne igra nijedan njujorški fudbalski klub, jer Njujork siti igra na stadionu jenkija, a Njujork Red Bul na "Red Bul areni", na kojoj igra i najpoznatiji ženski klub iz "Velike jabuke". Pogledajte kako izgleda Metlajf stadion:

YouTube/MetLife Stadium, YouTube/All Island Aerial Metlife stadion, Metlajf stadion

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Stadion Jang bojsa MONDO