Bastijan Švajnštajger igrao je u Mančester junajtedu od 2015. do 2017. godine i možda bi tamo ostao još duže da ga Žoze Murinjo nije oterao. Priznao je i sam Portugalac da se kaje i da žali zbog načina na koji ga je tretirao, a sada je u javnosti po prvi put nemački internacionalac ispričao šta se sve tada dešavalo.

Suprug bivše srpske teniserke Ane Ivanović gostovao je u podkastu kod Gerija Nevila, nekadašnjeg igrača "crvenih đavola" i tada je otkrio nepoznate detalje. Ispričao je šta se dogodilo od momenta kada je Žoze došao. "Stvarno hoćeš da znaš?" upitao ga je Bastijan i dobio potvrdan odgovor.

Onda je otvorio dušu. "Trenirao sam sa Zlatanom Ibrahimovićem, bio je tu. Igrač koji ima viziju i sa kojim je sjajno igrati. Dan kasnije bio mi je rođendan. Džon Murto (sportski direktor kluba) bio je tu i rekao mi je da nemam dozvolu da uđem u svlačionicu. Pitao sam zašto, rekao mi je da je trener tako rekao. Nije bilo nikakvog upozorenja. Samo mi je to rekao."

Nevil je tada konstatovao da je to verovatno značilo da ga Žoze ne želi. "Da, tako je. Neko je mogao da mi kaže, da mi objasni na normalan način, ali okej. Otišao sam u svlačionicu sa mlađim timom i tamo sam trenirao. Izbacili su me skroz iz svlačionice prvog tima. Trenirao sam sa timom do 16 godina".

Usledilo je Gerijevo pitanje o tome da li je ikada to ispričao u javnosti. "Ne", kratko i jasno je odgovorio Švajnštajger. Dok je slušao tu ispovest, Nevil je zinuo od šoka.

"Rekao sam mu - da li mogu popodne da pričam sa menadžerom? Rekao mi je da će ga pitati. Kada sam se vratio sa treninga kandeta, gde sam trenirao jako loše, nisam znao šta se događa, imao sam sastanak sa njim. I objasnio mi je samo to da me nije video srećnog u Junajtedu. Bio sam povređen, pa kada sam se oporavljao bio sam kod nemačkih lekara i proveo sam vreme u Nemačkoj. Naravno da sam se vratio u Junajted i bio u kontaktu sa klupskim lekarima, gledao sam utakmice... Kod Luja Van Gala imali smo dogovor da dolazim vikendom u klub, da budem u kontaktu sa doktorima. Samo sam se držao dogovora. Što se mene tiče, hteo sam samo da budem zdrav i što pre zaigram, biću bolji i za reprezentaciju. Ipak, tada je možda uprava Junajteda razmišljala drugačije".

Žoze Murinjo oterao Bastijana Švajnštajgera iz Mančester junajteda
MN Press 

"Posle toga sam tri meseca trenirao sam sa kondicionim trenerom. Uvek sam trenirao pre treninga prvog tima i nije mi bilo dopušteno da budem na treningu prvog tima.

Pretpostavljam da su hteli da me se otarase. U tom trenutku, i dalje sam bio veoma srećan, voleo sam da nosim taj dres, pomislio sam da je to samo trenutni period, uvek sam sanjao da opet igram na Old Trafordu. Igrače prvog tima nisam ni viđao, javljali bi se neki u prolazu, poslali bi poruku. Rekli su mi da ne razumeju odluku, ali zapravo ih nisam ni video, jer sam doslovno morao treninram ujutru ili popodne, da ih ne bih ni video"

"Znaš da je to zabranjeno zakonom?", pitao ga je Nevil.

"Bio sam naravno veoma tužan, jer sam zamišljao Junajted kao drugi klub u mom srcu, dao sam sve što sam imao kad sam igrao. Zbog svega toga bio sam tužan zbog tretmana, ali nisam takva osoba da ću otići u medija i javno se žaliti. Uvek sam se fokusirao na fudbal, da se ponašam kako sam se ponašao. Govorio sam sebi - treniraj, radi svoj posao. Ed Vudvord je tada bio u klubu, pričali smo, ali odluka je već bila doneta. Što se mene tiče, bilo mi je veoma teško da ih vidim, jer sam znao da to nije bila samo Žozeova odluka, već da je to odlučio klub"

Bastijan je potom otišao iz Mančester u Čikago i u Americi je u Americi je završio karijeru noseći dres Čikago Fajera od 2017. do 2019. godine. Posle toga se posvetio porodici, radu u medijima i naravno, odlasku na utakmice Partizana u košarci, za koji navija svaki put osim kada igra protiv njegovog tima - Bajerna.

PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia, Felix Hörhager / AFP / Profimed Ana Ivanović i Bastijan Švajnštajger

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: