Novi trener Liverpula biće Arne Slot, ostali su samo još detalji da se srede pre zvaničnih potvrda. Šef struke Fejenorda naslediće Jirgena Klopa i za to će holandski klub dobiti obeštećenje. Ukupno će izdvojiti oko 13 miliona evra i to će otplaćivati u narednih godinu dana.

O tome ko je Arne Slot mogli ste već da čitate, a ono što je mnoge iznenadilo jeste što je odabran baš on. Posebno pošto je Ruben Amorim iz Sportinga bio prva opcija. Čak je delovalo da je samo pitanje dana kada će to da se objavi. Onda je došlo do obrta, Holanđanin ga je "pretekao" i čeka se još samo njegov potpis.

Šta je bio glavni razlog za to? Majkl Edvards. On je preuzeo kormilo kluba i ima velika ovlašćenja u stvaranju novog Liverpula, u takozvanoj eri posle Klopa. U pitanju je analitičar i čovek koji baš tom segmentu posvećuje veliku pažnju i gleda sve te podatke. Upravo je iz tog razloga Slot dobio prednost.

Naime, Edvards i novi sportski direktor Ričard Hjuz tražili su trenera koji će da bude zadužen baš za to, da bude trener ekipe, da vodi brigu o samom terenu. Nisu tražili menadžera poput Klopa koji je tražio određene igrače. U novoj preraspodeli snaga na "Enfildu" očekuje se da to bude posao Edvardsa i Hjuza.

Kako pišu tamošnji mediji Slot će, što je i normalno, da ima poslednju reč oko pojačanja i igrača kog želi da dovede, ali će proces drugačije da funkcioniše. Na primer, Arne će da saopšti da mu je potreban novi štoper, pa će onda da se uključe analitičari, da se napravi izbor na osnovu svih dostupnih podataka i treneru će biti dostavljen spisak igrača koji odgovaraju tom profilu. To je navodno nešto na šta Amorim nije bio spreman da pristane i želeo je da ima veću kontrolu oko transfera i zato je Slot na kraju dobio prednost.

Kako će to da funkcioniše ostaje da se vidi, mada navijači Liverpula imaju mnogo poverenja u Edvardsa. Zašto? Zato što je u svom prvom mandatu u klubu on doveo igrače poput Mohameda Salaha, Virdžila van Dajka, Endija Robertsona, Alisona, Dioga Žotu, Ibrahima Konatea, Harvija Eliota, Fabinja, Tijaga, Kostasa Cimikasa... Naravno, imao je i određene promašaje poput Nabija Keite, Dominika Solankija, Takumija Minamina, Aleksa Okslejda-Čembrlena, ali je bilo više pogodaka. Za sve njih koristio je upravo analitiku.

Nije se Edvards preterano dobro slagao sa Klopom, baš zbog svog načina rada. On je još ranije želeo da proda igrače poput Džordana Hendersona i Roberta Firmina, ali je Jirgen stao u njihovu zaštitu, verovao je u njih i u još neke igrače i to je jedan od razloga zbog kog je Majkl napustio klub i oprobao se u drugim izazovima. Sada se vratio i očekuje se da će na leto da bude "remont" u timu. Kako će se snaći u novoj ulozi, sa još većim pritiskom i očekivanjima? Vreme će pokazati.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Faul Aresnal Liverpul  Arenasport 1/printscreen