Premijerligaški klubovi glasaće sledećeg meseca na redovnoj sednici svoje skupštine o predlogu da se odustane od primene VAR tehnologije od sledeće sezone. Sistem "video asistencije" primenjivan je u Premijer ligi od 2019. godine, da bi pomogao sudijama i smanjio greške, ali je često izazivao kontroverze i postoje klubovi kojima je očigledno bilo dosta.

Zvanični predlog je već podnesen Premijer ligi i podneo ga je Vulverhempton. Glasanje će biti na dnevnom redu 6. juna, kada će se 20 timova izjasniti da li i dalje žele tehnologiju. "Ova inicijativa podnesena je nakon pažljvog razmatranja i uz krajnje poštovanje prema Sudijskoj organizaciji Premijer lige, prema takmičenju i prema našim konkurentima. Niko nije kriv, svi tražimo najbolji epilog za fudbal i svi koji učestvuju u njemu naporno rade da bi primena tehnologije donela uspeh. Ipak, posle pet sezona primene VAR tehnologije u Premijer ligi, vreme je za konstruktivnu debatu o njenoj budućnosti"

"Prema našem mišljenju, cena koju plaćamo za mali boljitak kosi se sa duhom naše igre a posledica toga trebalo bi da bude ukidanje primene VAR sistema od sezone 2024/25", zaključak je Vulvsa.

Portparol Premijer lige najavio je da će zaista biti održana debata o primeni VAR sistemu sa klubovima. Naglasio je da, ipak, liga pruža punu podršku korišćenju VAR tehnologije, uz gol-lajn tehnologiju.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: