FK Crvena zvezda počela je pripreme za sezonu 2024/25, u kojoj će u Srbiji braniti "duplu krunu", a u Evropi početi u kvalifikacijama za Ligu šampiona od plej-ofa, za koji će žreb biti održan 5. avgusta.

Na spisku igrača koji su došli na teren iza severne tribine "Marakane" bilo je ispisano 26 imena, odsutna su devetorica (uključujući reprezentativce), a na oporavku od povreda su Miloš Degenek, Vladimir Lučić i Adem Avdić.

Na spisku nema bivšeg kapitena Milana Borjana, koji je prošlu sezonu igrao na pozajmici u Slovanu, a još je pod ugovorom sa crveno-belima. Trener Zvezde Vladan Milojebić bio je upitan za legendarnog čuvara mreže kluba. "Koliko sam dobio informaciju, Milan Borjan ima ugovor sa Slovanom do 30. juna i videćemo u razgovoru sa klubom šta će tu biti".

Pogledajte koja imena su napisana na spisak FK Crvena zvezda na početku priprema, a na kojem nema ni Borjana, ni mladog štopera Stefana Lekovića, koji je prošle sezone bio na pozajmici u Viljarealu.

Spisak FK Crvena zvezda za pripreme
MONDO/Dušan Ninković 

 Vladan Milojević obratio se novinarima pre prvog treninga poželevši igračima zdravlje i uspešne pripreme. "Imali smo vremena, nekih 20-25 dana da se odmorimo. Mislim da smo zaslužili ovaj odmor i dosta je igrača koji su sa reprezentacijom, imaćemo njihove zakasnele dolaske zbog njihovih obaveza. Znate koji igrači se sada nalaze sa našom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. Nadam se da ćemo ih imati što kasnije, koliko god da će nas to remetiti"

"Što se tiča prvenstva, situacija je da 20. jula krećemo u domaću Superligu, igramo posle toga utakmicu plej-ofa koja je daleko i ne razmišljamo o tome. Sada mi je bitno da su igrači na lekarskim pregledima u jako dobrom fizičkom stanju. Nećemo imati prostara za neki rad, moramo sve to da 'spakujemo' u četiri nedelje, počinje opet prvenstvo, idemo od nule. Sve što je bilo do pre 20-25 dana otišlo je u arhivu, sada opet krećemo, imamo svoje ciljeve, nadanja želje i nadam se da ćemo da odradimo pripreme najbolje moguće. Za nas i za mene naravno najbitnije je da igrači prođu bez povreda. Naravno, očekujem i igrače koji će da nam se priključe, da što pre budu spremni, zdravi i orni"

Da li se čuo sa reprezentativcama? Iskreno, nisam, sa reprezentacijom su i treba da budu potpuno fokusirani. Pričali smo sa njima pre odlaska, vodimo sada računa, gledamo, pratimo, iako su tu tri igrača iz Zvezde, oni su svi naši igrači, želim im sve najbolje i da doguraju što dalje"

Govorio je Milojević i o prelaznom roku. Pre svega, bio je upitan za Dalsija. "Reagovali smo brzo u njegovom slučaju, kvalitetan je igrač, pomoći će nam i načinom igre, karakternim i ljudskim osobinama. Odrastao je u Portugalu, prošao školu Benfike, brzo smo reagovali i hvala klubu jer je i finansijski bez obeštećenja došao, a to je danas jako teško"

"Možemo da pričamo o igračima koji su došli, a o ostalom - kad klub objavi da je došao. Naš sportski sektor dobro radi, ovo nije prelazni rok koji je sada počeo, zvanično još nije. Ne bih da pričam o igračima čija se imena pominju po novinama, dok ne bude zvanično".

Gde je Zvezdi potrebna "sveža krv"? "Mislim da je potrebna u svim linijama. Nepotrebno je da govorim o tome od kojih sredstava Zvezda funkcioniše, na moju žalost i na žalost svih nas u svakom prelaznom roku moramo da formiramo novu ekipu i najviše bih voleo da mogu da biram koji igrači će biti prodati. Klub mora da živi i mislim da dobro funkcionišemo, a svaki dobar igrač je dobrodošao i u svim linijama je potrebna sveža krv, kao i naši igrači iz akademije. Videćemo koliko će to brojčano igrača da bude".

Da li bi voleo da Hvang ostane? "On je u ovom trenutku kod nas i na njega računam najozbiljnije. Prelazni rok je do 31. avgusta i nikad se ne zna. U ovom trenutku računam na njega najozbiljnije i čekam da se vrati sa reprezentativne pauze"

Stigao je jedan štoper, reprezentativac Nemanja Stojić iz TSC-a, a da li će doći još neko? "Pratili ste situaciju oko Dragovića, izuzetan je karakter, profesionalac, dosta toga je dao Zvezdi, pričali smo svi zajedno, razgovarao sam i ja sa njim i njegova želja je bila okrenuta prema Zvezdi, ali na kraju je prevladao taj povratak tamo gde je odrastao, ponikao i to je za svaki respekt. Možda bi nam bilo na nekoj strani krivo da nismo pokušali sve, ali mislim da je klub uradio sve što je mogao i bila je isključivo njegova želja da se vrati. Znate da vodim računa i o ljudskim karakteristikama, a kada pričamo o Dragoviću govorimo o pravom kapitenu, mnogi igrači su stasali pored njega... Nadam se da ćemo imati još Dragovića u Zvezdi".

Ovako izgleda spisak: Miloš Gordić, Ivan Gudeša, Vuk Draškić, Lazar Nikolić, Viktor Radojević, Ognjen Mimović, Milan Rodić, Veljko Milosavljević, Andrej Đuršić, Nikola Knežević, Ado, Dalsio, Jovan Šljivić, Mirko Ivanić, Aleksandar Katai, Luka Ilić, Filip Kraso, Piter Olajinka, Uroš Sremčević, Andrija Maksimović, Jegor Prucev, Uroš Kabić, Vasilije Kostov, Aleksa Vasilić, Đorđe Ranković, Željko Bukojević.

Na listi opravdano odsutnih su: Glazer, Kangva, Kanga, Šerif, Hvang, Điga, Spajić, Mijailović, Stojić. Na listi povrđeenih u oporavku su Degenek, Lučić i Avdić.

(MONDO - Dušan Ninković)

Vladan Milojević na početku priprema Crvene zvezde MONDO/Dušan Ninković