Fudbaleri Srbije i Slovenije igraju ključnu utakmicu na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a pobednik će imati velike šanse da se domogne nokaut faze šampionata na kontinentalnoj smotri. Verovatno nema čoveka koji bolje poznaje fudbalske prilike u Srbiji i Sloveniji od Slaviše Stojanovića, nekadašnjeg trenera Crvene zvezde i šampiona Srbije sa tim klubom.

Stojanović je veoma zadovoljan kako je Slovenija izgledala u meču prvog kola, a smatra da su mogli i do pobede na tom meču. Sa druge strane, u igri Srbije izdvaja Aleksandra Mitrović, dok smatra da četa Dragana Stojkovića Piksija neće potceniti svog rivala u četvrtak u Minhenu.

"Tokom utakmice protiv Danske bio sam impresioniran energijom Slovenije, njenom požrtvovanošću i borbenošću. To smo i očekivali od reprezentacije. Videli smo da Slovenija nije odstupila od svog plana i principa, koji su doneli rezultat. Do sada nisam video nikakve negativne aspekte, samo sam mislio da smo mogli da dobijemo da smo uspeli da spustimo loptu“, prokomentarisao je Stojanović nastup Slovenije za sajt "Nogomania".

Osvojen bod na otvaranju turnira napravio je "haos" u Sloveniji, navijačima su porsli apetiti i svi sada imaju daleko veća očekivanja... "I sam sam tokom karijere vodio timove koji su imali vrele navijače i euforiju. Tada trener uđe i sve stabilizuje. Jasnoje, euforija je za navijače, ali igrači moraju da ostanu koncentrisani. Vidite da Matjaž Kek i upozorava na to ko manje podlegne tribinama u ovom meču sigurno će imati prednost", rekao je nekadašnji trener Crvene zvezde i osvrnuo se na sam meč: "Biće to težak meč. Pre svega, ne znamo koliko su se dva tima zaista istrošila u prvom kolu, ali je važno. Prognoze pred takav meč su teške i nezahvalne. Onaj ko je manje nervozan će imati prednost. Već vidimo iz istorije, da su takve utakmice uvek na granici provokacija, ko god da padne na njih može da ima problem. Očekivanja su ista - mi želimo da pobedimo, oni žele da pobede."

MN Press Bivši trener Crvene zvezde.

Prethodnih dana mnogo se u regionu pričalo o izjavama Dušana Tadića nakon meča protiv Engleske, zatim reakciji selektora Dragana Stojkovića, pa i izvinjenju koje je kapiten uputio Piksiju i saigračima u nacionalnom timu. Slaviša Stojanović smatra da taj incident neće moći da bude adut Slovenaca pre veoma važan meč.

"Mislim da će Srbi 'sklopiti' glave. Ovo im je generacijska prilika, sigurno će dati sve od sebe. Ne bih računao ni na potcenjivanje. Srbi nas shvataju sve ozbiljnije. Možda je bilo drugačije u vreme žreba, ali Slovenija raste, savladala je Portugal, remizirala sa Danskom... I u Ljubljani, kada su vodili 2:0, videli su da Slovenija igra do kraja“, rekao je Stojanović i dodao: "Efikasnost je najjači adut Slovenije! S obzirom na ulaganje, resurse, igrački kadar, prilike na utakmicama. Ako sve ovo gledamo, onda Slovenija dobija mnogo i to je sjajno. Selektor Matjaž Kek je postavio koncept i ostvario svoju ideju od koje ne odstupa“.

Kada su za kraj intervjua upitali Stojanovića za veliku dilemu Vlahović ili Šeško, on je prvo pomenuo trećeg napadača! "Srbi imaju Mitrovića! Veoma je nepovoljan, zna da nađe prostor i priliku, ali tačno je da 'živi' od pasa u kazneni prostor. Slični su donekle Vlahović i Šeško. Vlahović ima problema u klubu, takođe je kritikovan, a u dobrom danu može da postigne dva ili tri gola na jednoj utakmici", zaključio je šampion Srbije sa Zvezdom.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Slovenac Matej u dresu Jugoslavije