"Fudbalski savez Kosova je poslao još jednu žalbu UEFA zbog ponovljenog nacionalističkog i rasističkog ponašanja srpskih navijača tokom utakmice grupe C Eura 2024 između Srbije i Slovenije u Minhenu", naveo je Fudbalski savez tzv. Kosova u objavi na društvenim mrežama, a onda je stiglo i saopštenje. 

Srbija je u drugom meču Evropskog prvenstva u Nemačkoj odigrala nerešeno 1:1 sa Slovenijom, a na tribinama je bilo zabranjeno da se nađu bilo koje zastave osim zvaničnih zastava Srbije, baš zato da se ne bi desilo da naši navijači istaknu zastave "Nema predaje" sa mapom na kojoj je Kosovo i Metohija deo Srbije. 

"Fudbalski savez Kosova obaveštava javnost da je spremio sledeću žalbu UEFA povodom ponavljanja ponašanja sa nacionalističkom i rasističkom retorikom od strane srpskih navijača tokom meča grupe C Eura 2024. godine između Slovenije i Srbije koji se odigrao u četvrtak u Minhenu. FSK oštro osuđuje nacionalističke pozive i postavljanje srpske zastava sa mapom "Kosova" sa natpisom "Nema predaje". Ponavljanje takvog ponašanja na fudbalskim stadionima, čak i posle ranijih kazna UEFA, je neprihvatljivo i zahteva oštriju reakciju čelnih tela UEFA. Poruke sa šovinističkom retorikom su skandalozme i u kontradikciji sa vrednostima koje sport promoviše i to potkopava osnovne principe UEFA. Još jednom pozivamo tela UEFA da rigoroznije istupe protiv ponavljanja tako neprijateljskih poruka prema našoj zemlji kao jednakom članu evropske fudbalske porodice. Takođe tražimo od organizatora da budu oštriji kako bi sprečili da se pojavljuju takve poruke. FSK će nastaviti da promoviše prave vrednosti fudbala i jedinstva", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza tzv. "Kosova". 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Nema predaje MONDO/Milutin Vujičić