Ispale su Srbija i Hrvatska, Crna Gora, Makedonija i Bosna se nisu kvalifikovale za Euro 2024, tako da je samo Slovenija u nokaut fazu. Nekadašnji selektor Hrvatske i do skora selektor Indije Igor Štimac je za to okrivio sudiju meča Hrvatska - Italija Danija Makelija. Poput sadašnjeg selektora "vatrenih" Zlatka Dalića ali i Luke Modrića on je bio besan što je Makeli produžio meč osam minuta. 

"Voleo bih da zaboravimo ovog sudiju što pre. Ja mu ni ime ne znam, jutros sam se probudio, sanjao sam da ga mlatim. Sanjao sam da vrišti i da mi se pokušava otrgnuti iz ruku. Toliko sam bio deprimiran i žalostan radi onoga što nam je uradio. Duboko u noć sam razmišljao o njemu, ali ne želim da mi se to događa", počeo je Igor Štimac. 

Ipak Štimac je istakao da Hrvatska mora da vidi gde je grešila i da jedan loš turnir ne sme da uruši sve što se radilo ranije. Takođe kritikovao je kritičare i istakao da nije u redu da se tokom turnira toliko priča negativno o nacionalnom timu. 

"Verujem da su mnogi Hrvati takvu noć proživjeli. Međutim, mi moramo da izanaliziramo sebe, gde smo pogriješili, šta nismo dobro uradili. Imali smo priliku da ne zavisimo o toj pobedi protiv Italije i od toga treba početi. Momcima, selektoru, štabu, svim ljudima u Savezu čestitati još jednom jer i ovakvi su rezultati sastavni deo ovog posla kojim se bavimo, a svi ovi koji su se upustili u velike kritike tokom turnira i bili deo negativne publike koja ne pomaže ničim hrvatskoj reprezentaciji, neka se zapitaju kakvi su to ljudi", rekao je Štimac.

Štimac je u srpskoj javnosti poznat pre svega kao nekadašnji fudbaler, ali i po sukobu sa Sinišom Mihajlovićem. Otkrio je u intervjuu za "Gazetu" Mihajlović kakve je užasne pretnje slušao od Štimca.  "Sećam se finala Kupa Jugoslavije 1991. godine. Izgubili smo od Hajduka, Alen Bokšić je dao gol. Pre utakmice, u tunelu koji vodi do terena, Igor Štimac, Hrvat i moj saigrač iz mlade reprezentacije, govori mi: 'Molim Boga da ti naši ljudi pobiju porodicu u Borovu.' Borovo je mesto mojih roditelja", ispričao je Mihajlović. 

Na kultnom meču SR Jugoslavije i Hrvatske u Zagrebu 1998. godine njih dvojica se nisu ni pogledala, a onda su se sreli kao selektori ove dve zemlje u kvalifikacijama za Mundijal 2014. godine. "Već sam star i imam šestoro dece. Možda je vreme da se pređe preko nekih stvari. Svako može da pogreži u životu, što i on (Štimac) verovatno zna i sigurno je svestan da je pogrešio. Mogu da mu oprostim, ali samo pod uslovom da donese dve-tri boce vina. Ali ne ovog našeg, što ništa ne valja, nego onog pravog dalmatinskog. Onog što je kao sirup i čiji ukus nikad neću zaboraviti. Spreman sam da se sretnem s Štimcem, pa da se izljubimo, zagrlimo i popijemo to vino. Samo zbog dalmatinskog vina oprostio bih mu sve. Štimca znam od malih nogu i oduvek je bio lav", rekao je tadašnji selektor Srbije Siniša Mihajlović u emisiji "Nedeljom u dva", a ovako mu je Štimac odgovorio.

"Šta reći o čoveku koji je u jednim srpskim novinama izjavio da bi samo mene mogao hladnokrvno ubiti. Nikada nije pitao gde su mu prijatelji za vreme rata, a potpisivao je podrške Arkanu i dokazivao svoje velikosrpstvo, iako mu je majka Hrvatica. Ne prihvatam Mihajlovićevu ponudu. Ja sam njemu davno oprostio, ali nikada se s njim ne bih mogao grliti ili popiti piće", rekao je Štimac pre nego što će se - zagrliti sa Mihajlovićem.

Siniša Mihajlović Igor Štimac
MN Press, Andrej Cukic 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Dušan Tadić izjava 2