Slušaj vest

Fudbalski klub Crvena zvezda završio je transfer brazilskog napadača Bruna Duartea (28), koji bi u narednoj sezoni trebalo da predstavlja jedno od najjačih oružja Vladana Milojevića. Iskusni napadač stigao je iz Farensea, a portugalski klub je brzo reagovao i na tržištu pronašao zamenu - fudbalera koji je svojevremeno nosio baš crveno-beli dres.

Bivši igrač Zvezde Antonio Manuel Fernandes Mendes poznatiji po nadimku Tomane postao je novi fudbaler Farensea i u narednoj sezoni predvodiće ofanzivni deo tima u tom portugalskom klubu. On se u Portugal vraća nakon pet godina tokom kojih je nosio dres Crvene zvezde, Samsunspora i APOEL-a sa Kipra.

Svojevremeno je Tomane bio veliki talenat portugalskog fudbala i redovan reprezentativac u mlađim kategorijama, ali nešto nije išlo po planu u karijeri. Nakon što je ponikao u Vitoriji iz Gimaraeša igrao je na pozajmicama za Limijanos i Duizburg, zatim obukao dres Panetolikosa, pa Aruke i na kraju stigao u Crvenu zvezdu. Taj deo karijere navijači beogradskog kluba ne pamte po dobrom.

MN PRess/IN TIME/Yorgos Matthaios, MN Press Portugalski fudbaler, bivši igrač Zvezde.

Na 32 odigrana meča Portugalac je postigao osam golova i asistirao pet puta, a iako je osvojio dve šampionske titule to nisu najupečatljiviji delovi njegove karijere u Srbiji. navijači Zvezde najviše pamte penal protiv Olimpijakosa u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona, kada su crveno-beli povoljnim rezultatom mogli da se domognu evropskog proleća. Šut Tomanea pogodio je prečku, a kasnije se mnogo spekulisalo zašto je on preuzeo odgovornost - više aktera tog meča istaklo je da Marko Marin nije želeo da šutne penal, pa je zbog toga izbor pao na napadača.

Kasnije je drugi stranac u redovima Zvezde, levi bek Žander, napravio penal koji je crveno-bele preskupo košatao. Olimpijakos je u 87. mninutu stigao do prednosti, a minimalna pobeda ih je odvela u evropsko proleće, dok je Zvezda završila grupu na poslednjoj poziciji sa tri osvojena boda.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Zvezdan Terzić na početku priprema Crvene zvezde