Slušaj vest

FK Crvena zvezda otputovala je ovog jutra u Bode, na prvu utakmicu dvomeča plej-ofa za Ligu šampiona sa još jednom značajnom promenom u timu u odnosu na evropske utakmice prošle sezone. Prošlosezonski prvi golman tima Omri Glazer sada je povređen i zato nije ušao u avion koji je u ponedeljak ujutru poleteo na sever Norveške. Umesto njega, golman šampiona Srbije biće Marko Ilić (26) pred kojim je jedan od najvećih izazova u karijeri.

Nekadašnji đak i prvotimac Vojvodine braniće Zvezdin gol u utorak uveče i predstaviće se navijačima na najvećoj sceni, nakon što je ove sezone branio u svih pet kola Superlige. U odsustvu povređenog Izraelca, koji ima problem sa primicačem još od priprema, Ilić je dobio šansu odlukom Vladana Milojevića i staviće rukavice na ruke i u utorak u Norveškoj, koju veoma dobro poznaje.

Ilić je zvanično došao ovog leta iz američkog kluba Kolorado 15. jula za obeštećenje od 200.000 evra, ali je de facto stigao upravo iz Norveške, jer je do sredine jula standardno branio u tamošnjem prvenstvu za Sarpsborg, na pozajmici iz Sjedinjenih Država. Početak sezone dočekao je u punom u takmičarskom ritmu i praktično nedelju dana nakon poslednjeg meča u Norveškoj prvi put je branio za Zvezdu protiv Jedinstva sa Uba u prvom kolu Superlige. Imao je potom mesec dana igara u kontinuitetu i period navikavanja na "Marakanu", sve do utakmice koja se očekuje od početka godine i koja će u utorak početi u 21 čas.

MN Press Marko Ilić

Marko Ilić rođen je u Novom Sadu 1998. godine, visok je 191 centimetar i ponikao je u školi fudbala "Ajaks Novi Sad" i u Vojvodini, za koju je debitovao u seniorskom fudbalu, ali nije dobio šansu od 2015. do 2018. Prvu priliku pružio mu je Voždovac, za koji je igrao do 2020. i u 60 nastupa "zaradio" transfer u Kortrajtk. U Belgiji je bio do 2023, kada je dobio poziv iz Kolorada, koji ga je u leto 2023. posle šestomesečne pozajmice kupio za 1,4 miliona evra.

Ovog marta, posle 16 nastupa za Kolorado, Marko se vratio u Evropu, u Sarpsbogr i spletom okolnosti mesec dana nakon odlaska iz Norveške vratio se u tu zemlju, na jedan od najvećih mečeva u karijeri.

Mislim da sam išao zaobilaznim putem. Bio sam u Voždovcu nekoliko godina, zatim sam otišao u Belgiju, a nakon toga u MLS, dok sam pre dolaska u Zvezdu bio na pozajmici u Norveškoj. Smatram da sam relativno mlad za golmana, ali već sad imam veliko internacionalno iskustvo. Iako sam u Zvezdu došao zaobilaznim putem, sve prethodno me je dovelo do ovog trenutka i zaista sam presrećan zbog toga. Sigurno da će mi stečeno iskustvo dosta pomoći u trenucima kada su pritisci veliki. Naročito će mi biti značajan period koji sam proveo u Belgiji, igrao sam ozbiljne utakmice, na sjajnim stadionima i uz dosta pritiska", rekao je Marko Ilić po dolasku u Zvezdu.

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela poznaje Ilića iz mladih kategorija reprezentacija Srbije, jer je branio za sve selekcije "orlića" od kadeta do "A" tima. "Marka Ilića jako dobro poznajem još iz mlađih reprezentativnih selekcija Fudbalskog saveza Srbije. Prošao je školu Vojvodine, iskustvo sticao u Voždovcu, a kasnije u Kortrajku, Koloradu i Sarpsborgu i u najboljim golmanskim godinama dolazi u naš klub. Crvena zvezda je uvek imala dobre golmane i to ne samo jednog, nego više njih. U poslednjih sedam ili osam godina imali smo Borjana i Popovića, sada imamo Glazera i dolazi Marko Ilić, koji će pojačati konkurenciju i biti sigurnost našeg tima u budućnosti. Svi golmani su ovde napredovali. Imamo odličnog trenera - Dušana Gašića, koji je razvio mnoge golmana, a verujem da će i Marko Ilić kroz treninge sa njim napredovati i biti uzdanica Crvene zvezde. Uvek sam ponosan kada dobri igrači dolaze u Crvenu zvezdu, a drago mi je da je i Marko ponosan", rekao je Mrkela kada je Ilić potpisao za crveno-bele.

Bonus video: Odlazak Zvezde na gostovanje Bode Glimtu

Kurir/Aleksandar Radonjić Fudbaleri Zvezde pred put u Norvešku