Slušaj vest

FK Crvena zvezda igraće ove jeseni u spektaklu Lige šampiona na sigurno krcatoj "Marakani" protiv Barselone. Biće to prvi meč srpskog prvaka protiv španskog velikana, koji u Mesijevoj eri i nakon nje nije gostovao u Beogradu, ali je igrao protiv Zvezde nezaboravne utakmice osamdesetih i devedesetih godina.

Gol Dijega Maradone u dresu Barselone protiv Crvene zvezde 20. oktobra 1982. godine jedan je od kultnijih ikad viđenih u Srbiji. Čarobni Argentinac uzeo je loptu na polovini terena, dotrčao sa njom do kaznenog prostora i lobovao golmana Aleksandra Diku Stojanovića.

Kada su navijači Zvezde videli i shvatili šta se dogodilo, spontano su ustali i počeli da aplaudiraju za mnoge najvećem fudbaleru u istoriji. Bila je to magija, a Barselona je pobedila 4:2 pred 90.000 ljudi na stadionu "Rajko Mitić". Pogledajte Maradonin gol.

Deceniju i po kasnije, u oktobru 1996, Crvena zvezda i Barselona ponovo su se sreli na istom mestu, pred krcatim tribinama u Ljutice Bogdana, pred koje su Katalonci došli ponovo u moćnom sastavu, sa Ronaldom Nazarijom u napadu, Hristom Stoičkovim iza njega, Pepom Gvardiolom i Luisom Enrikeom u veznom redu, a igrali su i Đovani, Loran Blan, Migel Anhel Nadal... 

Barselona je u prvom meču pobedila na stadionu Nou Kamp 3:1 iako je Bratislav Živković doveo crveno-bele u vođstvo. U revanšu je Zoran Jovičić nezaboravnim golom učinio da Marakana eksplodira, ali dok je slavlje trajalo, Barselona je krenula sa centra i Ronaldo i Đovani su za manje od minut izjednačili na 1:1.

Perica Ognjenović, Zoran Njeguš, Zoran Jovičić i ostali igrači Vladimira Petrovića Pižona ipak nisu uspeli da naprave čudo.
"Mislim da su stvarno imali sreće. Taj izjednačijući gol koji su dali odmah posle našeg bio je plod malo i nesrećnih okolnosti. Realno, Barselona je sigurno bila kvalitetnija ekipa od nas, u tom trenutku možda i najkvalitetnija u Evropi, ali po onome što smo pružili u revanš utakmici i količinu šansi koje smo stvorili – bili smo bolji za minimum dva gola! Oni su imali taj gol i možda još jednu šansu posle nekog 'skraćenog kornera'. Mi smo imali, 'brat bratu', sedam-osam dobrih prilika. Od stativa, šansi Jovičića, Pantelića, mene... Trebalo je i penal da imamo... Stvarno mislim da smo bili bolji bar za dva gola. Da se utakmica malo smirila, da nam nisu dali gol u napadu posle našeg vođstva, ko zna šta bi bilo", rekao je Perica Ognnjenović za MONDO.

MN Press Zvezda - Barsa

Ove sezone, Zvezda će imati zadovoljstvo da na svom terenu dočeka tim koji je ponovo krcat zvezdama, Lamine Jamal, Gavi, Pedri, Frenki De Jong, Dani Olmo, Rafinja... Navijači Zvezde će brojati dane do tog meča, čim bude objavljen datum njenog odigravanja.

Bonus video:

Kurir Koreografija Delija pred meč sa Voždovcem