Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Srbije, bez najvećih zvezda iz prethodnog ciklusa, nije dozvolila šampionu Evrope da osvoji tri boda u Beogradu. Srbija - Španija 0:0! Fantastični Predrag Rajković i granitna odbrana ispred njega sprečili su Nika Vilijamsa, Lamina Jamala, Danija Olma i ekipu da zatresu mrežu u Beogradu, a najbolju priliku na meču propustio je Luka Jović kada je ostao sam u kaznenom prostoru nakon odlične asistencije Andrije Živkovića.

Pisali bismo hvalospeve o taktičkoj bravuri selektora Dragana Stojkovića Piksija da je ta lopta donela pobedu Srbiji, a ovako ipak moramo da budemo malo umereniji. Uopšte nije bilo loše protiv Španaca, ali treba istaći da je bilo defanzivno i u veoma niskom bloku, što neće moći da bude slučaj protiv svih rivala koji čekaju Srbiju. Ipak, kada se podvuče crta i kada se uzme u obzir veoma delikatan trenutak, ocene su zaista visoke - potpuno opravdano!

Nakon remija Srbije i Španije ovako smo videli učinak srpskih fudbalera:

Predrag Rajković - 7,5

Fantastičnom odbranom u 70. minutu zaustavio odličan udarac iz slobodnjaka rezerviste Grimalda. Još bolje intervenisao nekoliko minuta kasnije nakon udarca Jamala. Ulivao samopouzdanje čitavom timu i pokazao da je u odličnoj formi, kao i pre nekoliko meseci na Evropskom prvenstvu kada je bio najbolji igrač reprezentacije Srbije.

Predrag Rajković
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Strahinja Eraković - 6

Niko Vilijams ga je pošteno namučio u prvom delu meča, a i dobijeni žuti karton uticao je da ga selektor Dragan Stojković izvede na poluvremenu. Nekoliko puta bio predaleko od igrača koje je trebalo da pokrije, verovatno u strahu od druge javne opomene, ali je svoj deo posla uradio pristojno.

Nikola Milenković - 7

Jedno od najboljih izdanja snažnog defanzivca u poslednjih nekoiko godina, računajući čak i klupski nivo. Potpuno se pronašao kao centralni defanzivac u formaciji sa trojicom u poslednjoj liniji, a prijala mu je i kapitenska traka. Deluje da bi iskustvom mogao da bude predvodnik ovakve reprezentacije u novom kvalifikacionom ciklusu za Mundijal.

Strahinja Pavlović - 7,5

Kakav igrač... Ma i nek ima mana, sve i da ih je toliko da ne mogu da se nabroje, samo zlonameran bi mogao da ih traži nakon ovakve predstave. Novi fudbaler Milana stavio je u džep Lamina Jamala i zaustavio svaki njegov pokušaj prodora, a nekoliko puta bio je i glavni igrač u napadu Srbije. Kada Strahinja osvoji loptu i krene da je nosi ka protivničkom golu, bolje je da mu se ne nađete na putu. U jednoj od tih kcija pretrčao je u punom trku oko 80 metara.

Strahinja Pavlović
MN Press 

Kosta Nedeljković 6,5

Kao što smo i znali od ranije, Nedeljković fizičkim predispozicijama može da parira najboljim igračima Evrope. Uspevao da prati Nika Vilijamsa kao retko koji igrač na Evropskom prvenstvu, nekoliko puta se našao i pred golom Španaca, a jednu dobru kontru završio lošim udarcem preko gola.

Ivan Ilić - 6,5

Nameštao se za slobodan udarac iz izgledne pozicije i prebacio živi zid, ali pogodio je samo spoljni deo mreže. Možda je situacija bila bolja za Lukića. Pretrčao mnogo, u paru sa Sašom Lukićem fantastično držao liniju koja se Špancima činila mnogo lakša za probijanje nego što je to bio slučaj.

Saša Lukić - 6

Malo slabiji od dvojice defanzivnih veznih u ovom timu, ali je opšti utisak da su odigrali sličan meč. Ilić se češće pojavljivao u retkim ofanzivnim akcijama Srbije, dok je Lukić ostajao defanzivnije, pa je možda i to kreiralo mišlljenje o njihovim nastupima večeras.

Veljko Birmančević - 7

Pokazao da je u nogama lagan bar koliko Dani Olmo i Lamin Jamal. Pokretao akcije Srbije prenošenjem lopte po nekoliko desetina metara. Izblokirao Jamalov udarac u 28. minutu, kada je delovalo da Španci imaju odličnu priliku za gol iz kontre. Imao izuzetnu energiju i nekoliko puta pokušao da je prenese na publiku, uglavnom je ka zapadnoj tribini signalizirao da ekipi na terenu treba podrška i da vetrom u leđa poguraju tim do dobrog rezultata.

Veljko Birmančević.jpg
Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Lazar Samardžić - 6,5

Podigao je Marakanu na noge već u uvodnim minutima meča, kada je dijagonalom od oko 40 metar aotvorio odličan napad Srbije. Mnogo fudbala zna, a selektor mora da mu veruje da će ga pokazivati u dresu nacionalnog tima. Gledano isključivo ofanzivni deo tima, najbitniji igrač ovog tima.

Andrija Živković - 6,5

Pitanje je da li će mu selektor Dragan Stojković u novom sistemu igre nameniti mesto iza napadača ili na boku, ali deluje da bi na obe pozicije mogao da pruži. Konkretniji sa loptom u nogama neg okad je trebalo napasti prostor iza leđa španske odbrane, ali zbog niskog bloka u kojem je Srbija igrala nije bilo ni realno da često pravi izlete od nekoliko desetina metara ka protivničkom golu.

Luka Jović - 5

Neverovatnu priliku propustio u prvom delu meča. Kakav bi to šok za Špance bio... Nije uspeo da popravi utisak borbom protiv španskih defanzivaca na centru terena.

Srbija Španija ocene fudbalera
MN Press 

Dragan Stojković  - 6,5

Bila je ovo defanzivnija Srbija nego što smo želeli da gledamo, ali ko može zameriti selektoru zbog toga? Suočen sa mnogobrojnim otkazima i povredama, nakon što je precrtao dobar deo tima sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj, Piksi je u Beogradu igrao da izvuče bod od aktuelnih evropskih prvaka. I uspeo je u tome, Španci nisu pobedili u Beogradu. U narednim mesecima i mečevima tek ćemo videti da li je tokom ove utakmice počela da se stvara nova generacija srpskog nacionalnog tima, a ako jeste retroaktivno ćemo popraviti ocenu selektoru.

0MET5484A.JPG
MN Press 

Jan Karlo Simić (od 46. minuta umesto Erakovića) - 5,5

Napravio najbolju šansu Špancima. Bespotrebno u kaznenom prostoru tražio Pavlovića, iako je i sam mogao da otkloni opasnost pred golom.

Kristijan Belić (od 62. minuta umesto Živkovića) - 6

Dobio žuti karton i tako "obeležio" debi u dresu reprezentacije. Uklopio se u tvrd zid ispred Rajkovića.

Marko Grujić (od 74. minuta umesto Samardžića) - 6

Sprečio veliku šansu Španaca čim je ušao u igru. Jan Karlo će mu biti zahvalan. Često je Marko bio na liniji pasa kojim su Španci pokušavali da probiju odbranu i pošalju loptu u kazneni prostor. 

Petar Ratkov (od 74. minuta umesto Jovića) - 6

Imao jako težak zadatak, uglavnom se protiv nekoliko čuvara borio da sačuva lopte izbačene 

Stefan Mitrović (od 85. minuta umesto Ilića) - premalo vremena za ocenu

Bonus video:

Kurir Bora Čorba pušta se i na poluvremenu