Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Srbije pala je na FIFA rang-listi za tri mesta, tako da sada zauzima tek 35. poziciju. Razlog svakako leži u lošim rezultatima u Ligi nacija i na Evropskom prvenstvu, uz podsećanje da je poslednju takmičarsku utakmicu naša reprezentacija dobila još 17. oktobra protiv Crne Gore u kvalifikacijama za EP (3:1).

Srbija tako u ovom trenutku ima 1.505 bodova, odnosno 1,82 manje nego u julskom preseku što je bilo dovoljno za 32. poziciju. Ujedno, ovo je najlošiji plasman za Srbiju još od oktobra 2019. godine, kada smo takođe držali 35. mesto.

Loša vest za Srbiju je što će se plasman na FIFA rang-listi gledati pri formiranju šešira za žreb za Svetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi. Preciznije, gledaće se i rezultati u Ligi nacija gde je Srbiji neophodno da bude među prva dva tima u svojoj grupi (već je u zaostatku i ima tešku konkurenciju u vidu Švajcarske, Španije u Danske), dok će se potom posmatrati i "čist" FIFA renking na kome ne briljiramo.

Što se tiče same FIFA rang-liste, vredi istaći da je Argentina i dalje prva. Svetski šampion od aprila drži lidersku poziciju u odnosu na Francusku, a potom slede Španija, Engleska, Brazil, Belgija, Holandija, Portugal, Kolumbija i Italija. Što se tiče zemalja Ex-Yu, najbolji plasman ima Hrvatska koja je 12. na svetu.

Podsetimo, naredne mečeve Srbija igra protiv Švajcarske (12. oktobar) u Beogradu i Španije (15. oktobar) u gostima. U pitanju su susreti Lige nacija.

BONUS VIDEO:

Kurir Piksi: Ne držim se kao pijan plota