Slušaj vest

Fudbaleri Nigerije prošli su pakao na aerodromu u Libiji, posle meča kvalifikacija za Kup afričkih nacija protiv domaćina. Nakon što je njihov domaćin optužio Nigerijce da su prošlog petka priredili reprezentaciji Libije katastrofalan tretman, očigledno je smislio brutalnu osvetu.

Nigerijski fudbaleri su došli čarterom u Libiju i trebalo je da slete u Bengazi, ali im je let zapravo preusmeren odlukom libijske vlade na aerodrom u gradu El Baida, koji je 200 kilometara udaljen od Bengazija.

Kada su sleteli, bilo im je zabranjeno da napuste aerodrom duže od 12 sati i nije im dozvoljeno da krenu na put od četiri sata do Bengazija. I ne samo to, već su im uskratili hranu, vodu i mesto za spavanje. U takvoj situaciji, fudbaleri Nigerije bili su veoma ljuti i najavili su da neće pristati da u sredu uveče igraju protiv Libije.

Poznati nigerijski fudbaler Viktor Bonifejs (23), centarfor Bajer Leverkuzena, objavio je u ponedeljak ljutitu i dramatičnu poruku na društvenim mrežama: "Molim vas, pomozite mi da javim svojoj baki da joj je unuk dobro. Ovo je bolesno".

Nigerija, fudbaleri, aerodrom (4).jpg
X/@WTroostEkong/Printscreen 

On je pokazao i vozila bez klime i dovoljno prostora za tako veliki broj ljudi, kojima je trebalo da se voze 200 kilometara. "Ovo postaje strašno. Ljudi, isterali ste svoje, samo želimo da se vratimo u svoju zemlju", objavio je Nigerijac u ponedeljak popodne. U večernjim satima istog dana, on je potvrdio da se ekipa vratila kući.

I njegov saigrač Vilfred Ndidi, igrač Lestera, takođe je bio u timu i na aerodromu i objavio je da su igrači bili "držani kao taoci". "Ovo nije fudbal, ovo je veoma sramotno. Držati reprezentaciju kao taoca. Sramota!".

Viktor Osimen, centarfor Napolija, nije bio sa reprezentacijom, ali je sa saigračima bio u kontaktu. "Razočaran sam zbog nefer tretmana moje braće i trenera u Libiji. Ovakvi potezi su protiv duha fer-pleja. Moja podrška ide ekipi i znam da će ostati snažni, bez obzira na ove prepreke. Pozivam Fudbalsku federaciju Afrike da reaguje, jer su moji saigrači i zvaničnici i dalje zarobljeni na aerodromu u Libiji. Ovo je nečuveno i nehumano. Ostajemo zajedno i jači nego ikad!"

Nigerija, fudbaleri, aerodrom (3).jpg
X/@WTroostEkong/Printscreen 

Kapiten Nigerije, Vilijam Trost-Ekong, igra u Sudijskoj Arabiji, a u mladim kategorjiama je igrao za Holandiju, u kojoj se i rodio i odrastao. Ni on, naravno, nikad nije bio u ovakvoj situaciji.

"Pozivamo vladu Nigerije da reaguje i da nas spasi! Kao kapiten, zajedno sa ekipom odlučio sam da nećemo igrati u ovom meču. Afrička federacija neka pogleda izveštaje o tome šta se ovde događa. Ako su odlučili da nas ovako tretiraju, neka im bude", napisao je on.

Nekoliko sati kasnije, isti fudbaler je objavio da je drama završena. "Moć društvenih mreža. Navodno sipaju gorivo u naš avion i trebalo bi da uskoro krenemo za Nigeriju. Hvala svima na podršci!".

X/@WTroostEkong/Printscreen Nigerija, fudbaleri, aerodrom

Reprezentacija Nigerije pobedila je Libiju prošle nedelje 1:0 i prva je u kvalifikacionoj grupi sa sedam bodova, dok je Libija poslednja sa jednim osvojenim bodom u uvodna tri kola.

Kurir televizija "Afera sa Avganistancem je smišljena, možemo da očekujemo novi atentat na Trampa"