Slušaj vest

Korisnik društvenih mreža iz Italije smislio je veoma rizičan potez - da kroz Napolj prođe obučen u Juventusov dres. Sa "devetkom" srpskog centarfora Dušana Vlahovića na leđima, on je sa prijateljom krenuo u, kako je nazvao, društveni eksperiment na jugu Italije, gde je hteo da proveri koliko u tom kraju zemlje ne podnese "Staru damu" sa severa, najveći klub u zemlji.

Njih dvojica ušli su u jednu prodavnicu artikala sa simbolima Napolija, fudbalskog kluba, kao i Napulja. Ponudili su prodavcu, mlađem čoveku, da testira kvalitet dresa Juventusa, a on ih je najurio i izbacio iz radnje. Na kraju je u njihovom smeru bacio i kutiju, obuzdavši se da ne krene u ozbiljniji obračun sa njima.

"Nosi ovo đubre napolje. Izlazi napolje i ne vraćaj se!", viknuo je on dok ih je isterivao iz prodavnice.

U istu "samoubilačku" misiju krenuli su i na jednom parkingu, na koji su stigli obučeni u dresove Juventusa. Kada ih je video zaposleni na parkingu, sreli su se sa besom koji su malo puta videli u životu. Borio se čovek obučen u marker sa sobom, vikao iz sveg glasa, nije znao kako da ih otera, a onda je u jednom trenutku podigao i kamen, zapretivši im da će im gađati automobil.

Iako nije najveće, rivalstvo Juventusa i Napolija verovatno je najburnije u Seriji A. U njemu je simbolizovan i sukob bogatog severa i siromašnog juga, a tenzija je porasla od osamdesetih, kada je u Napolju dolaskom Dijega Maradone nastao tim koji je osvojio titulu i bio u stanju da "pokaže zube" velikanu sa severa.

Juve je 1986. godine bio prvak predvođen Mišelom Platinijem, godinu kasnije je Dijego Maradona doneo titulu u Napulj, gde su trofeji stizali sve do 1990. godine. Usledile su devedesete i dominacija Juventusa i Milana, dok je Napoli 1998. doživeo katastrofu, ispadanje u Seriju B, pa bankrot 2004. Tada je klub preuzeo filmski producent Aurelio De Lurentis, osnovao Napoli pod novim imenom "Napoli Soker" i vratio ga u Seriju A iz treće lige.

Rivalstvo je postalo intenzivno kao nekad nakon 2012, pobedom Napolija u finalu Kupa Italije na poslednjem meču slavnog Alesandra Del Pjera. Napoli se vratio u Top 5 timova Serije A, dugo ostajao "kratak" u borbi sa Juventusom za titulu, a onda ju je i osvojio 2023, kada je uveliko bila prekinuta Juventusova dominacija i niz osvojenih titula od 2012. do 2020. godine.

I bez obzira na to koji su na tabeli, ovo rivalstvo je uvek intenzivno kao na ovim snimcima iz Napulja.

Bonus video: Sjajan gol Dušana Vlahovića za Juventus

Arena Sport Dušan Vlahović gol za Juventus