Rasplet počinje. Poslednji test pred finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo "orlovi" će imati u sredu 10. avgusta na stadionu Lužnjiki u Moskvi protiv reprezentacije Rusije (17 sati po srednjeevropskom vremenu).

Selektor Vladimir Petrović Pižon saopštio je spisak sa 23 igrača na koje računa za gostovanje u Moskvi. Debitanata nema, ali je među "orlovima" ponovo Boško Janković, posle 17 meseci tokom kojih je imao mnogo problema sa povredama.

"Boško je davnašnji reprezentativac. Sada je u malo nezgodnoj situaciji zbog kluba, ali rekao mi je da se oseća dobro. Zaslužio je da dobije šansu da ponovo igra u reptezentaciji", rekao je Pižon, koji je odavno "slab" na Boška Jankovića, još iz vremena kada su sarađivali u mladoj reprezentaciji Srbije i Crne Gore, koja je 2004. godine bila vicešampion Evrope.

Pižon je priznao da nije želeo da eksperimentiše, već se i za ovaj prijateljski meč odlučio za ekipu koja će izneti teret najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Bez obzira na to ko je došao sa manjom povredom, ko će da igra, važno je da se oni još više zbliže. na turneji sam dao šansu mlađim igračima, na koje računam u budućnosti. Ali, za četiri preostale utakmice u kvalifikacijama potrebni su nam 'stariji', iskusni igrači. S obzirom na to šta nas očekuje u kvalifikacijama namerno smo želeli da imamo proveru protiv jednog tako teškog protivnika kakav je Rusija", rekao je selektor na konferenciji za novinare.

Na spisku ima i nekih prinudnih izmena. Tako je umesto štopera Borusije Dortmund, Nevena Subotića, Pižion pozvao defanzivca Zvezde Milana Vilotića, iako je on odigrao tek jedan zvaničan meč (sinoć protiv Ventspilsa). Doduše, Vilotić je prošao cele pripreme sa crveno-belima.

Rehabilitovani Vilotić, koji je imao sukob sa trenerom Zvezde Robertom Prosinečkim i koji zamalo da zauvek "odsvira" svoje u Zvezdi, dobio je prekor i od selektora.

"Vilotića nisam hteo da pozovem. Međutim, Subotić se povredio i morao sam. To što je uradio je bila greška i ja podržavam trenera Zvezde. Trener uvek mora da se sluša. Što bi rekao Ćiro Blažević: 'Trener je uvek u pravu čak i onda kad nije'. Šta god da je Vilotić uradio nema opravdanja, ali zaslužio je poziv u reprezentaciju, jer je bio tu sa nama", obrazložio je selektor.

Upitan, u šali, da li se možda plaši da će i njemu Vilotić, iza leđa, da crta akcije i taktiku na tabli, Pižon se nije dao: "ne znam šta je bilo između njega i Prosinečkog, ne bih da ulazim u to".

Na spisku nema Nikole Žigića, a Pižon poručuje: "Trebaju nam igrači koji daju golove".

Ta rečenica usledila je nakon pitanja šta je sa Kleom i Evandrom, brazilskim fudbalerima, koji sada imaju srpske pasoše i mogu da igraju za reprezentaciju Srbije.

"Obojica su dobri igrači. Doneli su napredak našem fudbalu. Evandro još nije odigrao onako kako se od njega očekuje, a Kleo se nameće. Baš kao i Andrija Kaluđerović. Trebaju nam igrači koji daju golove, to nam treba".

Na oku selektoru je i Miloš Dimitrijević, vezista Crvene zvezde, koj je odigrao sjajan meč protiv Ventspilsa u revanšu kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Neka 'Čava' oigra dobro, neka svi igraju dobro i lepo kao sinoć. Tu je on, 'na oku mi je'...Pustimo momka da igra, neka igra što bolje. A ako tako bude igrao neću moći da ga 'izbegnem'", rekao je Pižon koji je već jednom pozvao Dimitrijevića u nacionalni tim (dok je bio igrač Rada), ali je on zbog povrede morao da otkaže.

Kapiten Dejan Stanković takođe je povređen. Dobio je udarac u koleno, ali se javio stručnom štabu "orlova" i saopštio da se dobro oseća. Problem ima i Branislav Ivanović sa mišićem, ali i on se javio i saopštio da će igrati za nacionalni tim.

Zoran "Bambi" Tošić je još rovit, ali i on je spreman da igra. Baš kao i golman Bojan Jorgačević.

Dakle, želja svih je da igraju protiv Rusije, a selektora ne brine mnogo da li će svi pomenuti moći da igraju. Njemu je najvažnije da ekipa "diše" zajedno pred rasplet u kvalifikacijama.

"Ovo je tim koji će igrati i protiv Iraca", najavio je Pižon.

Kao i Srbi, i Rusi ozbiljno shvataju utakmicu. Selektor "zbornaje" Dik Advokat još ranije je odredio kandidate i pozvao je sve najbolje.

GOLMANI: Bojan Jorgačević (Gent), Damir Kahriman (Tavrija).

ODBRANA: Branislav Ivanović (Čelsi), Slobodan Rajković (Čelsi), Nemanja Vidić (Mančester junajted), Nenad Tomović (Leće), Milan Biševac (PSŽ), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Ivan Obradović (Saragosa), Milan Vilotić (Crvena zvezda).

VEZNI RED: Dejan Stanković (Inter), Zdravko Kuzmanović (Štutgart), Nenad Milijaš (Vulverhempton), Radosav Petrović (Partizan), Miloš Ninković (Dinamo Kijev), Adem Ljajić (Fiorentina), Veseljko Trivunović (Gabala), Zoran Tošić (CSKA, Moskva), Miloš Krasić (Juventus), Boško Janković (Đenova).

NAPAD: Marko Pantelić (Olimpijakos), Milan Jovanović (Anderleht), Jovan Damjanović (Borac, Čačak).

"Orlovima" su do kraja kvalifikacija za EP u Poljskoj i Ukrajini 2012. preostale četiri utakmice, protiv Severne Irske u Belfastu (2. septembar), Farskih Ostrva u Beogradu (6. septembar), gde će zatim gostovati i Italijani (7. oktobar), a na kraju će Srbi ići u Sloveniju (11. oktobar).

Tabela Grupe C: Italija (6 mečeva) 16, Slovenija (7) 11, Srbija (6) 8, Estonija (7) 7, Severna Irska (5) 6, Farska Ostrva (7) 4.

(P. Vujić, MONDO, foto MN Press)