Radovan Ćurčić po drugi put u karijeri će sedeti na klupi nacionalnog tima Srbije i ponovo će to biti na udaljenim meridijanima.

Aprila prošle godine, sa fudbalerima iz domaćih klubova, pobedio je Japan u Osaki - 3:0.

Sada će protiv Meksika u Keretaru (12. novembra u 3.00 ujutru po našem vremenu) i Hondurasa u San Pedro Suli (14. novembra, termin još nepoznat) probati da podigne "orlove" i čitavu fudbalsku javnost iz apatije u koju smo zapali posle neuspeha reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2012.

"Tražiću od igrača da budu u službi kolektiva, motivisani i disciplinovani, da igraju onako kako treba da se igra za reprezentaciju. Da vraćamo veru u srpski fudbal kroz prijateljske utakmice", rekao je Ćurčić na konferenciji za novinare u prostorijama FSS.

Spisak sa 23 imena, koji je pre nekoliko dana "procureo" u javnost, pokazao se 100 odsto tačnim.

Na mini-turneju po zemljama Centralne Amerike trebalo bi da idu:

Golmani Vladimir Stojković (Partizan), Željko Brkić (Sijena), Damir Kahriman (Tavrija);

Defanzivci Branislav Ivanović (Čelsi), Aleksandar Kolarov (Mančester siti), Neven Subotić (Borusija), Slobodan Rajković (Hamburg), Milan Vilotić (Crvena zvezda), Pavle Ninkov (Tuluz), Vladimir Volkov (Partizan), Nenad Tomović (Leće);

Vezisti Zdravko Kuzmanović (Štutgart), Miloš Krasić (Juventus), Zoran Tošić (CSKA), Milan Jovanović (Anderleht), Ljubomir Fejsa (Olimpijakos), Gojko Kačar (Hamburg), Boško Janković (Đenova), Miloš Ninković (Dinamo Kijev), Radosav Petrović (Blekburn);

Napadači Nikola Žigić (Birmingem), Miralem Sulejmani (Ajaks), Dragan Mrđa (Sion).

"Od 23 pozvana igrača, čak 22 imaju zapažene uloge u svojim timovima. Samo Miloš Krasić u poslednje vreme nije imao kontinuitet utakmica, ali nadamo se da će igrati za vikend", rekao je Ćurčić.

Što se tiče fudbalera koji su bili prisutni u poslednjim kvalifikacijama, a sada nisu na spisku, za svakoga od njih postoji razlog.

Jorgačeviću trenutno "nije potreban dodatni pritisak" posle kiksa u Sloveniji, Pantelića u narednom periodu "očekuju velike obaveze u klubu", Biševac je povređen...

"Posle jedne loše utakmice u Sloveniji nismo želeli da se odreknemo bilo koga. Srbija je mala zemlja i zato moramo da čuvamo sve kvalitetne igrače. Ovom prilikom odlučili smo da probamo sa istim 'kosturom', malo sveže krvi i nekim povratnicima", objasnio je Ćurčić.

S obzirom na to da nećemo igrati takmičarske mečeve do početka septembra 2012, logično je možda bilo da se isproba još novih igrača, poput Radovića, Baste, Tadića, koji trenutno pružaju dobre partije u svojim klubovima.

"Nismo hteli da stvaramo gužvu i gomilamo igrače na određenim pozicijama. Bilo bi neozbiljno da vodimo, na primer, trojicu desnih bekova. I ja kao vršilac dužnosti moram neke odluke da ostavim budućem selektoru", odgovorio je Radovan Ćurčić.

On je dodao da je nastup nekih pozvanih fudbalera pod znakom pitanja zbog lakših povreda (Tošić, Fejsa, Sulejmani) i da će u slučaju eventualnih otkaza upravo Radović, Tadić ili neko treći biti najbliže alternative.

Što se tiče povratnika Vladimira Stojkovića, rekao je da on "svojim iskustvom i kvalitetom zaslužuje da bude među tri golmana Srbije", dok je Vladimir Volkov "praćen još dok je bio u Šerifu" i Ćurčić očekuje da se on u narednom periodu ustali među kandidatima za nacionalni tim.

Na pitanje zašto reprezentacija usred sezone odlazi na drugi kontinent, gde je vremenska razlika sedam sati, a putuje se više od pola dana, odgovorio je tim menadžer "orlova" Aleksandar Bošković.

"Nismo imali puno vremena, ni mogućnosti da biramo i verujem da se FSS u toj situaciji odlučio za najbolju ponudu. Dug put i vremenska razlika će sigurno predstavljati problem, ali su temperature slične ovdašnjim. Uz to, Meksiko i Honduras svakako imponuju kao učesnici poslednjeg Svetskog prvenstva", rekao je Bošković.

On je naglasio da je od važnosti i misija "širenja dobrog glasa o srpskom fudbalu i Srbiji" u delu sveta gde reprezentacija nije gostovala od 1995. godine, kada su sa po 4:1 savladani Meksiko i El Salvador.

Okupljanje "orlova" je u ponedeljak 7. novembra u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, istog dana biće održan jedan, a u utorak dva treninga.

Let za Meksiko Siti preko Frankfurta predviđen je za sredu, a prva utakmica za petak uveče po lokalnom vremenu, odnosno subotu rano ujutru po našem.

(I. B. - MONDO, foto: MN Press - arhiva)