Iza Tomislava Karadžića su četiri godine burnog mandata kao predsednika krovne organizacije srpskog fudbala.

Od leta 2008. godine Karadžić vodi Fudbalski savez Srbije. Prethodne četiri godine obeležili su veliki uspesi, ali i padovi srpske reprezentacije, raskol sa selektroom Radomirom Antićem koji je zadovoljenje tražio pred sudom, priče o (ne)regularnostima u srpskom fudbalu, ali i izgradnja Kuće fudbala u Staroj Pazovi, nesumnjivo jednog od najvećih sportskih kompleksa u ovom delu Evrope.

Srbija se plasirala na Mundijal u Južnoj Agrici 2010. godine, ali tamo nije uradila ništa. Antić je tada govorio svojim uobičajenim jezikom i nastavio je da radi i posle Mundijala, iako su počele oštre kritike na njegov račun iz vrhuške FSS. Karadžić je još u Južnoj Africi okarakterisao nastupo "orlova" kao fijasko, kako u sportskom, tako i u finansijskom smislu.

Usledio je remi sa Slovenijom u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Bila je to inicijalna kapisla za definitivni razlaz sa Radomirom Antićem, selektorom koji je dobio kaznu od četiri utakmice nevođenja tima sa klupe zbog nesportskog ponašanja i vređanja sudije posle utakmice Srbija - Australija u Južnoj Africi.

Nestala je dobra atmosfera koja se konačno pojavila u i oko srpskog fudbalskog tima. Antić je tužio Savez, a umesto njega za selektora je doveden Vladimir Petrović-Pižon, relano, unapred osuđen na neuspeh. Već na njegovoj debitantskoj utakmici kao selektora "orlova" protv Estonije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (1:3) bilo je jasno da je taj čuveni "kult reprezentacije" otišao u nepovrat, a, najblaže rečeno, atmosfera na utakmici je bila mučna i gadna. Kao da su svi priželjkivali neuspeh nacionalnog tima, a ni igrači nisu više verovali...

"Tole, odlazi", čuje se povremeno na utakmicama reprezentacije, ali i od nezadovoljnih navijača, pojedinih klubova, pogotovo Crvene zvezde, koji su u liku Tomislava Karadžića prepoznali osobu odgovornu za to što je njihov klub četiri godine nesposoban da bilo šta uradi u domaćem fudbalu. I iz usta funkcionera redova jednog od najvećih srpskih klubova čuo se stav sa tribina: "Tole je kriv za sve".

Portparol FK Crvena zvezda Marko Nikolovski rekao je u aprilu prošle godine da je stav uprave kluba koji predstavlja ovakav:

"Tomislav Karadžić po ko zna koji put zamenjuje teze", rekao je Nikolovski i dodao:

"Za nas je Karadžić i subjektivno i objektivno odgovoran za sve što se događa u srpskom fudbalu. Crvena zvezda ističe da ne želi da vodi Fudbalski savez Srbije, ali da ne želi ni da Partizan, preko svog bivšeg predsednika Karadžića, rukovodi Fudbalskim savezom Srbije".

Dogodila se potom i Đenova, jedna od najvećih bruka srpskog fudbala, kada je grupa huligana odlučila da okalja obraz Srbiji.

Isti taj prozivani Karadžić i FSS pomagali su istoj toj Crvenoj zvezdi finansijski i kada je trebalo obezbediti licencu za igranje u Evropi. Posle mnogobrojnih prozivki iz Crvene zvezde, Karadžić je konačno odgovorio. Navodeći, pritom i cifre:

"Od juna 2009. do danas, Crvenoj zvezdi smo pozajmili oko 22 miliona dinara, da bi isplatila plate igračima i zaposlenima. Dakle, dali smo i bespovratnu pomoć, pomogli im da saniraju deo tekućih troškova", rekao je Karadžić juna prošle godine, odgovarajući na prozivke Vladana Lukića.

Uz sve direktne i bočne vetrove (hapšenje jednog od potpredsednika FSS Dragana Đorđevića), Karadžić je ostao na čelu FSS i u roku od tri godine izgradio je modernu Kuću fudbala u kojoj ima gotovo svega. Pre svega, za potrebe nacionalnih timova (selekcija raznih uzrasta), fudbalskih klubova, ali i klubova i reprezentacija iz drugih sportova.

O svom četvorogodišnjem mandatu, Karadžić će govoriti u petak na Petoj sednici Skupštine FSS, koja je zakazana za 13 časova u Staroj Pazovi.

Izvršni odbor FSS će podneti izveštaj za prošlu godinu, ali i za ceo mandatni period od 2008. do 2012. godine. Kao i finansijski izveštaj.

"Po tradiciji, a u cilju pune transparentnosti, pred članovima Skupštine biće tema vezana za finansijsko poslovanje Saveza. Najpre će uslediti prezentacija izveštaja o finansijskom poslovanju u 2011. godini, uz izveštaje Nadzornog odbora i Finansijske komisije u vezi finansijskog poslovanja u 2011. godini. Oni će biti praćeni i izveštajem nezavisnog revizora. Posle toga, uslediće i predstavljanje, a zatim i usvajanje finansijskog plana za 2012. godinu, uz adekvatne izveštaje Nadzornog odbora i Finansijske komisije", navedeno je na sajtu FSS u najavi sednice.

Članovi Skupštine FSS treba i da donesu odluku u vezi sa izborima u FSS, kao i usvajanje novog Statuta saveza.

U ceremonijalnom delu sednice planirano je uručenje specijalnih priznanja za ostvarenja u 2011. godini.

Trofej za najperspektivnijeg igrača pripao je napadaču Partizana Lazaru Markoviću, a za najperspektivnijeg trenera selektoru mlade reprezentacije Srbije Aleksandru Jankoviću. Priznanja slede i sudijama - za najperspektivnijeg sudiju izabran je Novak Simović, a za najbolje sudije sledeća trojka - glavni sudija Milorad Mažić i pomoćnici Milan Minić i Igor Radojčić.

(MONDO)