Vršilac dužnosti selektora Radovan Ćurčić na spisak reprezentacije za prijateljske mečeve na Kipru uvrstio imena četiri mlada reprezentativca. Najstariji je Milan Jovanović (31).

Bivši trener Javora jeste privremeni selektor, ali već je na prvo okupljanje nacionalnog tima u 2012. godini pozvao znatno mlađi tim nego ranije i time pomogao svom eventualnom nasledniku u formiranju novog kostura ekipe. Ko god ga bude nasledio. Ako ga neko, uopšte, bude nasledio.

Kao što je i ranije najavljeno, za prijateljske mečeve sa Jermenijom (utorak) i Kiprom (sreda) boje Srbije braniće i mladi reprezentativci Matija Nastasić (19), Aleksandar Ignjovski (21), Filip Đuričić (20) i Lazar Marković (18). U timu je i Dušan Tadić, bivši fudbaler Vojvodine i četvrti asistent Evrope tokom prošle sezone.

Kuriozitet novog sastava svakako je i to što je najstariji reprezentativac Milan Jovanović (31), a najviše utakmica u dresu sa nacionalnim grbom ima Branislav Ivanović - 47.



Boje Srbije na prijateljskom turniru na Kipru braniće:

GOLMANI: Vladimir Stojković (Partizan) i Damir Kahriman (Tavrija).

ODBRANA: Dušan Basta (Udineze), Pavle Ninkov (Tuluz), Branislav Ivanović (Čelsi), Duško Tošić (Crvena zvezda), Neven Subotić (Borusija Dortmund), Slobodan Rajković (Hamburg), Matija Nastasić (Fiorentina), Aleksandar Kolarov (Mančester siti) i Ivan Obradović (Saragosa).

VEZNI RED: Zdravko Kuzmanović (Štutgart), Gojko Kačar (Hamburg), Radosav Petrović (Blekburn), Aleksandar Ignjovski (Verder Bremen), Flip Đuričić (Herenven), Zoran Tošić (CSKA Moskva), Boško Janković (Đenova), Miralem Sulejmani (Ajaks), Dušan Tadić (Groningen) i Miloš Ninković (Dinamo Kijev)

NAPAD: Dejan Lekić (Osasuna), Milan Jovanović (Anderleht) i Lazar Marković (Partizan)

"Orlovi" će na prijateljskom turniru za protivnike imati selekciju Jermenije (utorak, 15.00 prema vremenu u Srbiji) i reprezentaciju domaćina (sreda, isti termin).

Kao što spisak pokazuje, šef stručnog štaba reprezentacije pružio je priliku i igračima koji dugo ( ili nikad) nisu bili vodeći igrači nacionalnog tima. Tu su imena standardnih u svojim klubovima Dušana Baste, Boška Jankovića, Dejana Lekića, Vladimira Stojkovića..

"Prilikom sastavljanja spiska vodio sam se time da ekipu čine igrači koji imaju zapaženu ulogu u svojim timovima. Tu su i debitanti, koji su stub mlade reprezentacije i koji su apsolutno zasluženo dobili poziv", rekao je v.d. selektora na konferenciji za novinare u prostorijama Saveza.

Ekipa će se u ponedeljak okupiti na Kipru. Pre prve utakmice odradiće jedan trening, na kome će Ćurčić najverovatnije saopštiti sastave dva tima koji će igrati u utorak i sredu.

"Optimisti jesmo. Ne očekujemo blistave partije, pošto će javnost u Srbiji imati priliku da vidi dve nove ekipe, ali od 'A' tima se uvek očekuje najviše i bez obzira na to što je to nov tim daćemo sve od sebe. Protivnici će biti adekvatni, iako neatraktivni za publiku.".

Objašnjavajući svoj izbor, v.d. selektora objasnio je da nije mogao da računa na Nikolu Žigića i Marka Pantelića zbog povreda, a da zbog istih problema u timu nema ni Milana Biševca i Dragana Mrđe.

"Krasić nije u timu zato što ne igra ni u klubu"

Novinare je posebno interesovalo zašto u timu nema Miloša Krasića. Iz jednostavnog razloga - zato što ne igra ni za svoj klub.

"Miloš već dugo ne igra u Juventusu, a odlučili smo da pružimo šansu igračima koji igraju u svojim klubovima. Sa njim smo pričali pre deset dana i nije otpisan iz nacionalnog tima, niti bismo smeli da to sebi dopustimo. Znamo koliko može, nadamo se da će se vratiti u formu u kojoj je bio do pre šest meseci. Ponavljam, u ovom trenutku odlučili smo da ipak igraju igrači koji su standardni u svojim klubovima"

Upitan za dugu neizvesnost oko imena novog selektora i spekulisanje javnosti oko toga da li će "orlove" preuzeti Siniša Mihajlović ili Ljubiša Tumbaković, Ćurčić je imao spreman odgovor.

"Trenutno samo razmišljamo o tome da i stručni štab i igrači daju sve od sebe na Kipru u ove dve utakmice. Neophodno je da ih okončamo sa pozitivnim razmišljanjem i istom takvom slikom u javnosti o reprezentaciji svoje zemlje. A o tome šta će biti posle toga ne razmišljamo", zaključio je Ćurčić.

(M. Šolak - MONDO)