Tomislav Karadžić održao je veoma oštar, gotovo preteći govor, nakon što je jednoglasno dobio novi mandat da i u naredne četiri godine vodi Fudbalski savez Srbije.

Između ostalog, Tole je zapretio da će FSS uzeti nazad brigu o takmičenju, ako Zajednica Superlige i Udruženje superligaša ne budu mogli da se suoče s problemima. Predsednik FSS "udario" je i po sudijama i zatražio da se o svim gorućim temama priča javno, na TV i to ne narednog petka, već odmah po završetku odigranog kola.

Osvrnuo se i na optužbe Milovana Đorića i poručio da će zauvek napustiti fudbal, ako se dokaže da je i sitnica od onoga što je Đorić naveo tačna.

Na samoj Skupštini, Karadžić je prvo predložio da na mestu generalnog sekretara bude reizabran dosadašnji gensek Zoran Laković, što je jednoglasno usvojeno, a potom je i Savo Milošević uvršten u Izvršni odbor FSS sa zadatkom da vodi brigu o reprezentaciji.

Pored najave dva preambiciozna plana, izgradnje Nacionalnog stadiona i Administrativnog centra, Karadžić je rekao da će u Trenerskoj organizaciji, preko koje je Đorić pokušao da dobije kandidaturu za predsednika FSS, biti uvedene "privremene mere".

"Struka mora da odgovori na mnoga pitanja. Uzmimo primer Lazara Markovića oko koga lome koplja selektori nekoliko selekcija. Zadatak struke je da pronađe još pet Lazara. Ova zemlja je uvek bila poznata po dobrim golmana, a sada nemamo nijednog", ocenio je Karadžić.

On je priznao da ima problema u i oko "A" reprezentacije, za koju će u novom Izvršnom odboru biti zadužen Savo Milošević.

"Bio bih zadovoljan da odemo na jedno od sledeća dva velika takmičenja. Realnije je da to bude EP 2016. u Francuskoj. Imamo sjajnog selektora Sinišu Mihajlovića koji je uveo red, ali je problem što naši klubovi ne mogu da zadrže timove na okupu dugo. Pogledajte Španiju i Nemačku sa minulog EP, više od polovine ekipe bilo im je iz jednog kluba, Barselone i Bajerna. Moramo da budemo strpljivi i da živimo za reprezentaciju".

Predsednik FSS naročito je oštar bio prema Zajednici Superlige, Udruženju superligaša i Sudijskoj organizaciji.

"Od Zajednice tražim da napravi izmene u Statutu i da joj u Skupštini sede samo predsednici i generalni sekretari klubova, a u Izvršnom odboru samo predsednici. Moraju da preuzmu odgovornost za takmičenje i nasilje na terenima i da svake nedelje u plaćenom terminu na Arena sportu ili SOS kanalu iznose svoja zapažanja i mišljenja".

Novi-stari predsednik je čak i zapretio.

"Ako naređenja ne budu ispoštovana, tražiću da se Zajedinici i Udruženju oduzmu ingerencije i vrate organima FSS, od kojih su i dobili pravo da vode takmičenje", rekao je Karadžić i dodao da promene moraju da budu izvršene do 15. avgusta.

Nije Karadžić poštedeo ni sudije.

"Ljudi i klubovi se žale da je Sudijska organizacija zatvorena i da nije transparentna. I od njih tražim da se svake nedelje ili ponedeljka, preko malih ekrana, analizira odigrano kolo. Ne sme da bude čekanja petka, niti ugla iz kog se ne vidi. Narodu mora da se objasni i ako treba prizna greška", rekao je Karadžić.

On je najavio da će za nekoliko dana biti određen sastav Sudijskog odbora.

Karadžić je najavio i izmene u odnosu prema medijima, a posebno je apostrofirao antagonizam između FSS i dva dnevna lista, čije nazive nije želeo da pominje.

"Svim snagama pokušavaju da devalviraju ovu Skupštinu i to je cirkus u kojem se teško snalazim. Neverovatno je koji bolesni um priča o nameštanju međunarodnih utakmica. Ako je jedan odsto toga tačno, momentalno ću podneti ostavku i nikada više neću otići na utakmicu. Ko kreira te priče!? Zbog njih nije ni čudo što me navijači proganjaju...", osvrnuo se Karadžić na intervjue koje je dao Milovan Đorić, njegov nekada saradnik, a sada nesuđeni protivkandidat na izborima.

Podsetimo, nakon što njegova kandidatura nije proglašena za validnu, Đorić je održao konferenciju za medije tokom koje je izneo niz teških optužbi na račun Karadžića, a doveo je u pitanje regularnost utakmica Srbije protiv Rumunije (5:0) i Litvanije (1:2) u finišu kvalifikacija za SP 2010. u Južnoj Africi.

Šta vi mislite o radu Tomislava Karadžića od 2008. godine do danas? Glasajte...

(R. J. - N. J. - MONDO, foto: FoNet)