Everton je pobedio Mančester junajted u poslednjoj utakmici prvog kola Premijer lige - 1:0 (0:0).

Ova vest trebalo bi da zvuči kao senzacija, jer, naročito posle dolaska Robina Van Persija iz Arsenala, "crveni đavoli" su proglašeni favoritima za osvajanje titule.

Međutim, prema razvoju događaja na Gudison parku u ponedeljak uveče, pobeda "karamela" je zaslužena.

Tim Dejvida Mojesa je, naročito u prvom poluvremenu, dominirao. Imao je znatno više loptu u svom posedu, bio opasniji po gol. A, kada je Maruan Felaini postigao gol u 57. minutu, normalno je bilo da se domaćin povuče. I u takvoj raspodeli snaga na terenu, Everton je funkcionisao odlično.

Pobednik je odlučen posle kornera. Felaini je na petercu nadskočio Kerika i glavom poslao loptu u mrežu.

Dovoljno je reći da je Junajted imao samo dve prilike, kada je Vejn Runi gađao direktno u Tima Hauarda (38. minut) i kada je Tom Kleverli ispred sebe imao gol bez istrčalog američkog golmana, ali je izjednačenje sprečio Fil Jagielka.

I to bi bilo to od Mančester junajteda.

Ne samo zato što je bio jedini strelac, Felaini je bio najbolji akter meča. Pravio je mnogo problema Junajtedovoj odbrani, kojom je komandovao oporavljeni Nemanja Vidić. Međutim, srpski internacionalac igrao je u paru sa Majklom Kerikom, koji se nije dobro snašao u ulozi štopera. Po vokaciji je vezista, ali ga je Aleks Ferguson silom prilika "vratio" nazad, jer se Rio Ferdinand povredio i verovatno će pauzirati dva meseca.

Osim Felainija, gostima su pretili i Stiven Pienar i Leon Osman. Iako je na kraju kapitulirao, golman David De Hea je bio najbolji igrač vicešampiona Engleske. I pored toga, Felaini je pogodio stativu, Osman prečku...

"Karamele" su ostvarile tek drugi trijumf nad Mančester junajtedom u 15 premijerligaških utakmica.

Aleks Ferguson je u startnu postavu uvrstio debitanta Šinđija Kagavu, koji je došao iz Borusije Dortmund, a Van Persi je na teren ušao u 68. minutu umesto Danija Velbeka. Zanimljivo je da je Antonio Valensija igrao desnog beka.

I Vejn Runi, koji je 2004. na Old Traford došao upravo iz Evertona, bio je neprimetan.

Igrajte Fanasy Premijer ligu na MONDU.

REZULTATI 1. KOLA:

Everton - Mančester junajted

Nedelja:

Vigan - Čelsi 0:2 (0:2)
Mančester siti - Sautempton 3:2 (1:0)

Subota:

Arsenal Sanderlend 0:0
Fulam - Norič 5:0 (2:0)
KPR - Svonsi 0:5 (0:1)
Reding - Stouk 1:1 (1:1)
VBA - Liverpul 3:0 (1:0)
Vest Hem - Aston Vila 1:0 (1:0)
Njukasl - Totenhem 2:1 (0:0)

(MONDO, foto Beta/AP)