Za mesec dana trebalo bi da bude otvoren stadion FK Voždovac na vrhu sportsko-poslovno rekreativnog centra "Voždovac", koji se prostire na 74.600 kvadratnih metara. Prema podacima do kojih smo došli, dizajn i oblik stadiona ne postoji nigde drugde u južnoj Evropi, dok na celom Starom kontinentu postoje još tri fudbalska igrališta koja su napravljena iznad tla - u Monte Karlu, u Marselju (Francuska) i u Sent Galenu (Švajcarska).

Ovih dana se na teren dimenzija 105x68 metara postavlja veštačka trava najboljeg kvaliteta stigla iz Nemačke, čija je garancija osam godina, a samo kvadrat tepiha košta između 30 i 40 evra. Stadion će imati reflektore i natkrivene sve četiri tribine, čija je najviša tačka na 45 metara iznad tla. Odatle se pruža prelep pogled na sve delove Beograda.

Samo za posetioce stadiona odvojena su četiri ulaza kojima se od parkinga (ili s ulice) za nekoliko minuta stigne do samog gledališta i ovim prolazima nije moguće ući u budući šoping centar. Još dva ulaza biće za učesnike utakmica i VIP zvanice, čije će se lože posebno grejati.

Sam teren nalazi se na 24 metara iznad zemlje, iako je u danu kada smo posetili stadion bilo oko 30 stepeni, prilično je duvao vetar. Međutim, projektanti tvrde da će fudbaleri imati dobre uslove za igru.


Mada je ranije najavljivano da će stadion biti otvoren 6. septembra na dan kada je pre 100 godina na istom tom mestu otvoren prvi teren FK Voždovca, ova svečanost je malo odložena. Ali ideja da će neki od bundesligaša uveličati ovaj trenutak još uvek stoji. U opticaju su takođe i klubovi iz Brazila.

Osim fudbalera FK Voždovac na stadion u Zaplanjskoj ulici trebalo bi da igraju i selekcije Srbije. Visoki zvaničnici Fudbalskog saveza Srbije već su posetili ovaj objekat i izrazili želju da na ovom stadionu u budućnosti igra ženski nacionalni tim, kao i druge mlađe reprezentativne selekcije, s obzirom da će kapacitet gledališta biti pet hiljada mesta, što je u skladu sa UEFA standardima.

(MONDO)