Njihov klub je poveo, a oni umesto da se raduju napustili su stadion!

Neverovatna scena viđena je na pretposlednjem meču 25. kola izraelskog Ligat Ha'al šampionata između Beitara iz Jerusalima i Makabija Netanje.

Beitar je stigao do vođstva u 48. minutu golom Čečena Zaura Sadaeva. I dok se veći deo publike radovao pogotku, jedan deo ekstremnijih navijača, njih oko 300, odlučio je da iz protesta napusti tribine.

Nije im se svidelo to što je gol postigao fudbaler muslimanske veroispovesti. Njihov izlazak zabeležile su i kamere.



Sadaev je kasnije zamenjen i nagrađen je ovacijama ostatka publike. Scene koje su usledile posle prvog gola na meču, mnogi u Izraelu su okarakterisali kao najsramnije u skorijoj istoriji sporta ove države.

Pomoćni trener Beitara posle meča je izjavio: "Kada je dobio aplauz, ostetio sam da ljubav pobeđuje i da u sportu nije važno ko je čovek religije. Navijači koji su ostali da nas bodre do kraja su pravi navijači".

Većinu navijača Beitara čine pristalice izraelske ekstremne desnice, pa je klub često imao probleme sa kaznama i suspenzijama zbog ispada svojih pristalica. Krajem 2012. na rasnoj osnovi vređali su napadača Hapoela iz Tel Aviva Tota Tamuza, Nigerijca koji je u međuvremenu dobio izraelski pasoš.

Situacija se pogoršala kada su na početku ove godine iz Tereka u Beitar prešli Sadaev i 19-godišnji Džabrail Kadijev. Zbog rasističke stavove prema igračima muslimanske veroispovesti uhapšena su četvorica navijača, što je bio povod za ostale ekstreme da zapale deo prostorija kluba.

Pripadnici te grupe često ističu parolu rasističku parolu "Beitar je čist, zauvek"!

Gradonačelnik Jerusalima je takođe reagovao posle događaja u nedelju.

"Ni mi ne želimo da nas širom sveta neko vređe i omalovažava samo zato što smo Jevreji... Mi moramo da cenimo to što muslimani i hrišćani igraju u našim klubovima. Ovo nije samo stvar fudbala, ali je pitanje jevrejskog međunardonog interesa".

Pre nego što su dvojica fudbalera iz Čečenije potpisala za Beitar, za klub iz Jerusalima je igrao samo jedan musliman - Nigerijac Ndala Ibrahim, ali se nije dugo zadržao u Izraelu.

(MONDO, foto: Beta/AP)