Fudbalska reprezentacija Srbije ubedljivim porazom od Baskije u Bilbaou (4:0) oprostila se od 2006. godine.

Strelci za domaćina bili su Fransisko Jeste u 33. minutu iz penala, Ursais u 41, Sarijegi u 60. i Uranga u 85. minutu.

Selektor Srbije Havijer Klemente izveo je na teren kombinovanu postavu, što zbog otkaza povredjenih igrača, što zbog želje da oproba mlade snage, pa su se u ekipi našli Vlada Avramov, Duško Tošić, Miloš Krasić i Bane Ivanović.

Uvodni minuti meča počeli su u opipavanju snaga sa obe strane, tako da publika na dobro popunjemom stadionu San Mames nije imala mnogo toga da vidi.

U 15. minutu Fransisko Jeste je uputio udarac sa ivice kaznenog prostora, ali je lopta zvršila pored gola. Četiri minuta kasnije isti igra je sa 20 metara testirao reflekse Avramova, ali je golman Srbije njegov oštar šut po zemlji izbio u polje.

Baskijci su poveli u 33. minutu, kada se Jeste prošetao u kaznenom prostoru Srbije, gurnuo je ka Ursaisu, kome je Igor Duljaj oduzeo loptu, ali je sudija pokazao na "belu tačku", a siguran izvodjač najstrože kazne bio je Jeste.

Srbija je prvu i jedinu dobru priliku u prvom poluvremenu propustila u 36. minutu, kada je Krasić centrirao sa desne strane, a Nikola Žigić glavom sa 12 metara posla loptu tik pored leve stative domaćina.

Kazna za taj promašaj stigla je u 41. minutu, pošto je Ečeberija dobro centrirao sa desne strane, a sam kao duh na petercu Srbije bio je Ursais, koji se poklonio i loptu smestio iza ledja Avramova.

Na početku drugog poluvremena Klemente je dao šansu debitantima Stefanu Baboviću, Marku Lomiću, Antoniju Rukavini i Dušanu Djokiću.

Domaćin je i u nastavku meče bio znatno bolji, a u 59. minutu nakon slobodnog udarca Rekartea sa 25 metara, Avramov je hvatao loptu, tako da je srpska odbrana na kraju morala da interveniše i izbaci je u korner.

Upravo iz tog prekida Baskijci su došli do trećeg gola - najviši u skoku u kaznenom prostoru Srbije bio je Sarijegi, koji je iskoristio lošu intervenciju Avramova i glavom zatresao mrežu.

Pet minuta kasnije Srbija je propustila najbolju priliku za gol na utakmici.

Miloš Krasić odlično je prošao po levoj strani, ostavio iza sebe Labaku, koji ga ja faulirao sa ledja, a glavni arbitar se odlučio da dosudi penal.

Loptu je uzeo Djokić, ali je udarac Zvezdinog fudbalera Lopez Valjeho zaustavio "panterskom" intervencijom.

Tačku na veoma bledo izdanje "orlova" stavio je Uranga, koji je nakon nespretne intervencije Tošića, kome je lopta prešla preko noge, sa pet metara gurnuo u nebranjenu mrežu.

Ovo je prvi poraz Havijera Klementea otkako je letos preuzeo klupu Srbije, a zanimljivo je da je "Mali Napoleon" dobio veliki aplauz od publike na San Mamesu, na kojem je proveo nekoliko godina kao trenera Atletika.

Prvu takmičarsku utakmicu u 2007. godini Srbija igra 24. marta kao gost protiv Azerbejdžana.

(MONDO)