Izvestan neodlazak reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo 2014, kao i činjenica da je rukovodstvo FSS u svojim izjavama dosta olako prešlo preko toga, pobudili su veliko nezadovoljstvo u određenim fudbalskim krugovima.

Dosta se poslednjih dana priča o inicijativi Zvezdana Terzića za smenu predsednika FSS Tomislava Karadžića i famoznom "i-mejlu" upućenom klubovima Jelen Superlige Srbije.

Predsednik Spartaka Zlatibor vode, Dragan Simović, odlučio je zato da se oglasi otvorenim pismom, u kojem daje svoje viđenje situacije u srpskom fudbalu, istakavši da je stanje "katastrofalno".

"Stanje u našem fudbalu nije dobro i ako bih hteo da budem krajnje iskren i da upotrebim pravu reč, mislim da je katastrofalno. Klupski fudbal je skoro dotakao dno, jer je ostalo jako malo prostora da bude gore, a o reprezentaciji i da ne pričam. Smatram da mora doći od promena, ali legitimnim putem, kroz organe FSS, jer bi svaka 'revolucija' potpuno oborila sistem i nastao bi kolaps. Moramo raditi brzo i pametno, ali pre svega mora se postići saglasnost da se promene i dese.

Hteli mi to priznati ili ne, rad u fudbalu se može uporediti sa proizvodnjom. Mi smo mala zemlja i nema fudbala bez proizvodnje igrača. Da bi se proizvodili igrači potrebni su stručni ljudi i uslovi.

Šta se desilo sa trenerskom strukom, koja je godinama bila jedna od jačih u okruženju, da ne kažem u Evropi? Gde su nestali naši treneri? Stvaramo li nove? Ili se samo bavimo borbom za fotelju? Nama kao Savezu preti virus propadanja i nestajanja sa svetske fudbalske scene. Kako se sada radi, sigurno ćemo svoj nerad plaćati narednih godina. Moramo hitno da povedemo računa o edukaciji novih trenera i o stručnom usavršavanju postojećih", počeo je Simović.

On je upitao čelnike FSS šta su uradili na stvaranju uslova da bi deca iz Srbije imala optimalne uslove za rad?

"Gde da deca treniraju pet meseci u zimskom periodu i kako da usklade ostale obaveze sa treninzima, kada kod nas sa padom mraka prestaje i fudbal? Dok deca po Evropi treniraju pod reflektorima i na veštačkoj travi, hiljade naše dece trenira po blatu. Kako mislite da napravimo nove Džajiće, Pižone i Piksije, kada nam deca treniraju u ovakvim uslovima i uz skroman stručni i pedagoški rad, a deca u Evropi već od svoje desete godine rade sa trenerima specijalistima za određene taktičko-tehničke oblasti?

Nemoguće je da FSS nije mogao u pet-šest većih gradova da napravi terene sa veštačkom travom gde bi ta deca trenirala. Trošile su se pare za sve i svašta (putovanja, dnevnice, hotele, nagrade) pa je moglo da se malo potroši i na omladinske kategorije".

Simović smatra da je u radu sadašnjeg rukovodstva bilo i dobrih stvari.

"Kuća fudbala. Odličan projekat, ali po mom mišljenu glamurozan i predimenzioniran. Moglo se tamo malo štedeti da bi se uložilo u neke druge razvojne projekte. Nacionalni stadion. Odlična ideja. Ali trebalo bi da odlučimo šta je preče. Nekoliko utakmica na Evropskom prvenstvu, na kojem ćemo nastaviti da gubimo od nižerazrednih reprezentacija, ili ulaganje u razvoj mladih talenata".

"TOLE SE OKRUŽIO PODOBNIMA"

Kao jedan od glavnih propusta Tomislava Karadžića, označio je izbor dela saradnika.

"Uz izvinjenje jednom delu kadrova, koje izuzetno cenim, mislim da je velika većina birana da što bolje klima glavom, a ne da misli njome. Ostavljam i jednima i drugima da se sami prepoznaju. Nema inicijative, nema ideja, nema pozitivnog sukoba mišljenja. Ali su zato podobni da klimaju glavom i da dižu ruke kada im se kaže, da se ne bi ni slučajno pojavila dva mišljenja.

Sva moć Saveza je kod jednog čoveka i ko misli kao on - taj je dobar, a ko ne - taj ne valja. Svi znamo da sukob ideja i mišljenja donosi progres, a toga kod nas nema.

Činjenica je da predsednik upravlja i radom Zajednice superligaša, odlažući izbore za predsednika Zajednice dok se ne stvori klima da na to mesto dođe neki njegov poslušnik".

Iako ne želi da sebe stavi u ulogu sudije, Simović smatra da su promene u srpskom fudbalu neophodne. Pitanje je samo na koji način ih izvesti i sa kojim ljudima.

"Da li je stanje u FSS dobro? Nije! To znaju i ptice na grani, ali ne smemo da upadnemo u zamku 'promena radi promena'. Moramo dobro da razmislimo. Da napravimo plan. Da ne srljamo odmah da radimo, već da pre rada malo i razmislimo. Da postavimo prave ljude na prava mesta, da verujemo tim ljudima. Da im omogućimo da rade i da se bave svojim poslom bez pritisaka. Da im omogućimo da donose odluke i da sprovode svoje zamisli.

Imamo i nezaobilazno pitanje. Ko je spreman i sposoban da sprovede promene? Ne bi trebalo nikoga rušiti dok nemamo čoveka spremnog da sve ove, pozitivne, promene i sprovede".

Prvi čovek subotičkog superligaša na kraju je poručio da nema razloga za "izmišljanjem tople vode".

"U mnogim sferama privrede, razvoja, nauke, tehnologije, obrazovanja, pa tako i sporta, nije potrebno biti previše pametan, nego jednostavno pogledati kako to rade oni koji su uspešni na datom polju, pa njihova iskustva prilagoditi jednoj maloj evropskoj zemlji na Balkanu. I mislim da ima nade za srpski fudbal".

(MONDO, foto: MN Press)