Reprezentacija Srbije nije se plasirala na Mundijal, srpski klubovi letos se nisu proslavili u evropskim takmičenjima, ali veru da fudbal u Srbiji ipak nije na izdisaju, daju omladinci.

Selekcija do 19 godina, pod vođstvom Ljubinka Drulovića, okitila se titulom prvaka Evrope, a potvrda da se dobro radi i u ostalim selekcijama stigla je pre nekoliko dana iz Izraela, gde je četa selektora Veljka Paunovića osvojila turnir na kojem su, osim domaćina, učestvovale Moldavija i Nemačka.

Boje Srbije branio je i Srđan Babić, talentovani štoper Vojvodine, koji je od dolaska u Novi Sad iz redova banjalučkog Borca standardan u mlađim reprezentativnim kategorijama.

"Pobedili smo domaćina 1:0, potom Moldaviju 5:0, uz jedan moj gol. Sa Nemačkom smo odigrali 1:1, što nam je donelo pehar zbog bolje gol-razlike. Nemci imaju ozbiljan sistem igre. U prvih 20 minuta nismo mogli da se nosimo sa njima, postalo je lakše tek kada smo 'uhvatili' njihov šablon. Ali, oni ne staju svih 90 minuta, kao ni Izraelci", rekao je Babić na početku intervjua za MONDO.

Dobrim partijama za "orliće" privukao je pažnju nekoliko inostranih klubova. Skauti Ajaksa već nekoliko meseci ga prate čak i na mečevima omladinske lige Srbije. Ipak, Banjalučanin ima profesionalni ugovor sa Vojvodinom i ne žuri u Evropu...

"Prioritet u narednom periodu je da zaigram za prvi tim Vojvodine, da se izborim za svoj status. Hoću prvo da ostavim trag u Vojvodini i dokažem se pred novosadskom publikom. Posle - videćemo".

Babić potpuno opušteno otkriva da je jednu od ponuda dobio sa "Marakane".

"Predsednik Dragan Džajić me pre desetak dana zvao da dođem u Beograd na razgovor. Želeli su da prođem pripreme sa prvim timom Zvezde, ali od toga nema ništa. Još sam mlad i bio bi veliki pritisak igrati tamo. Na Vojvodinu sam se adaptirao. Neko ime sam već napravio i bolje mi je da tu počnem karijeru, nego da idem u Zvezdu".

Vojvodinu vidi kao dobru sredinu za mlade igrače, iako od svog debija za prvi tim, još pre godinu i po dana, nije mnogo dobijao šansu kod sada već bivšeg šefa struke Marka Nikolića.

"Osvojili smo dve titule zaredom u omladinskoj konkurenciji, a tri-četiri igrača iz škole su već u prvom timu, sada će da dodaju još trojicu-četvoricu. Videćemo kako će biti. Kod Vignjevića smo dobijali šansu, a kod Nikolića samo na jednoj utakmici i baš tad sam se povredio".

Babić, koji je sa tek navršenih 15 godina otišao iz Banjaluke, dodaje da nema fudbalskih uzora, ali Matiju Nastasića navodi kao najbolji primer kako mlad igrač može da uspe.

Glavni razlog odlaska od kuće bila mu je želja za napretkom.

"Kvalitet fudbala u Srbiji je ipak viši, bolja je infrastruktura. Klubovi imaju po 5-6 pomoćnih terena. Ja živim u sportskom centru 'Vujadin Boškov', zajedno sa ostalim momcima - Gaćinovićem, koji je letos osvojio evropsko zlato, Nastićem, koji je u prvom timu... Sve vreme smo zajedno i to je odlično", ističe Babić.

Na kraju razgovora, osvrnuo se na čuvenu akciju kadetske reprezentacije u pobedi nad Moldavijom (4:0) prošle godine. Taj korner zaslužio je i veliko priznanje engleskog "Dejli mejla".

"Tu akciju smo uvežbavali bukvalno godinu dana, možda i malo duže. Pokušavali smo na nekoliko utakmica. Protiv Hrvatske na turniru u Mađarskoj nam je uspelo, ali je tada šut otišao preko gola. Protiv Moldavije nam se posrećilo".

"Inače, svi smo vežbali tu akciju. Menjali smo uloge i tada su, eto, ta trojica preskakala, a mi ostali smo otišli u peterac, da budemo tu ako se lopta odbije. Ne znam kako nam je uspelo, pošto taj teren u Inđiji nije baš ravan".

Ova majstorija mogla bi da postane i zaštitni znak "orlića".

"Da! I kod Paunovića ćemo igrati istu akciju", dodao je uz osmeh Srđan Babić.

(Goran Arbutina - MONDO)