Svima je dobro poznata priča o "La Masiji" i vrhunskim fudbalerima koji su ponikli u toj školi, ali Barselona nije samo poligon za stvaranje igrača, već i trenera.

Čak sedmorica stratega koji danas sede na klupama velikih evropskih klubova, u sezoni 1999/2000. zajedno su radili na Kamp Nou, podseća "Gardijan".

Najveći "krivac" za to je pokojni Bobi Robson, koji je u to vreme bio šef stručnog štaba Katalonaca.

Pošto je, uprkos osvojenom Kupu kralja i Kupu pobednika Kupova, imao probleme u Primeri, Englez je sklonjen sa mestra trenera i prekomandovan da bude ambasador kluba. Umesto njega, na klupu je postavljen Luj van Gal, koji je prvobitno doveden iz Ajaksa da bude koordinator mlađih selekcija.

Na Robsonovu preporuku, Van Gal je angažovao Žozea Murinja, koji je imao mnogo veću ulogu od zvanične, po kojoj je bio "samo" prevodilac.

Te 1997. u veznom redu Barselone igrao je Pep Gvardiola, dok je nešto istureniji bio Luis Enrike. Godinu dana kasnije pridružio im se Filip Koku iz PSV Ajndhovena, a stručni štab je pojačao Ronald Kuman. Zatim je stigao i Frank de Bur.

Kada se sve sumira, u sezoni 1999/2000. na Kamp Nou su kao treneri ili igrači bili sadašnji treneri Barselone (Luis Enrike), Bajern Minhena (Pep Gvardiola), Mančester junajteda (Luj van Gal), Čelsija (Žoze Murinjo), Ajaksa (Frank de Bur), PSV Ajndhovena (Filip Koku) i Sautemptona (Ronald Kuman).

Uz to, još trojica tadašnjih igrača Barselone danas rade kao treneri: Patrik Klajvert je na nedavnom Mundijalu bio prvi asistent Luja van Gala u reprezentaciji Holandije,  Abelardo je glavni u stručnom štabu Sportinga iz Hihona, a Serhi posle rada u mlađim kategorijama Barse sada asistira u Rekreativu iz Uelve. Ne treba zaboraviti i da je Karles Pujol 1999. godine debitovao za A tim Barselone, a pošto je nedavno okačio kopačke o klin, možda i njega uskoro vidimo kako u odelu komanduje kraj aut-linije...

Na kraju, Barselona je te sezone ostala bez trofeja (bila je druga u Primeri iza Deportiva iz La Korunje), ali bi se tih godinu dana slobodno moglo okarakterisati kao najuspešniji seminar za fudbalske trenere ikada!