Uz Premijer ligu, najveći broj reprezentativaca Srbije igra u Seriji A. Među njima je i Nenad Tomović, nekadašnji defanzivac Rada i Crvene zvezde, koji je ušao u šestu godinu života u Italiji.

Sa "Marakane" je jula 2009. prešao u Đenovu, ali se nije naigrao u dresu "grifona". Prolećni deo sezone 2010/2011. proveo je u Lećeu, da bi šest meseci kasnije potpisao za Fiorentinu. Od tada je član "ljubičastih" iz grada renesanse.

"Već šestu godinu sam u Italiji i potpuno sam se navikao na život ovde. Firenca je sjajan grad. Za sada ne bih išao nigde iz Serije A, ali sve zavisi od eventualne ponude. Koji bi to bio klub, koja država, šta bi ovde rekli, ipak mi je 27 godina i moraću da počnem da razmišljam i o takvoj mogućnosti", kaže za MONDO Tomović, kojem aktuelni ugovor sa Fiorentinom ističe krajem juna 2016.

U prvom kolu ove sezone naš fudbaler je odigrao svih 90 minuta u porazu od Rome (0:2), koja je po njegovom mišljenju prvi favorit za osvajanje "skudeta".

"Roma i Juventus su opet favoriti, s tim da je ovaj put možda Roma u prednosti. Juve je tri godine uzastopno bio prvak, ali je sada promenio trenera. Inter je isto jak, tu smo posle mi, Milan...".

"Rezultatski smo loše krenuli, ali uvek je problem dok traje prelazni rok. Igrači nisu 100 odsto koncentrisani, uvek ima neko ko još razmišlja o mogućem odlasku, ali smo ove sezone barem bolje krenuli što se tiče povreda, za razliku od prošle. Jedino što se Rosi opet povredio. Taman se vratio na teren, bio odličan na pripremama, ali je ponovo stradalo koleno i čeka ga nova operacija. To je veliki peh", smatra Tomović i dodaje da će veliko pojačanje za Fiorentinu biti i povratak Kolumbijca Kvadrada, koji je propustio duel sa Romom zbog crvenog kartona u poslednjem kolu prošle sezone.

"Reč je o sjajnom igraču, koji je kvalitet pokazao i na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Mnogo se pričalo ovog leta o njegovom odlasku, ali prelazni rok je sada završen i ostao je sa nama. Mislim da će mu čak ponuditi produžetak ugovora, a posle ćemo videti šta će biti".

Pojačanje za "ljubičaste" je i angažovanje Mike Ričardsa iz Mančester sitija. Njegovim dolaskom na pozajmicu, poslednjeg dana prelaznog roka, Tomović je dobio jaku konkurenciju za mesto u timu.

"Znao sam da će dovesti nekoga, zato što sam samo ja ostao na desnom beku. Iskreno, nisam baš očekivao njega, jer dolazi iz 'top' kluba, ali dobro... Čeka nas borba za mesto u timu, a konkurencija je uvek dobra", ne želi Tomović tek tako da prepusti ulogu startera nekadašnjoj velikoj nadi engleskog fudbala.

Od ove sezone u prvenstvu Italije gledaćemo i Filipa Đorđevića, napadača Lacija sa kojim je Tomović igrao zajedno u omladincima, potom i prvom timu Crvene zvezde i Rada, a sada su saigrači u reprezentaciji Srbije.

"Mislim da je super što je došao u Italiju i da će napraviti 'bum' ovde. Pogotovo što je prešao u klub velikog imena, koji je uvek pri vrhu tabele. Doveli su još neka pojačanja, tako da je napravio odličan izbor",
uveren je Kragujevčanin, koji će od ove sezone imati i jednog navijača više, pošto je pre četiri meseca dobio ćerku Đinu.

Tomovića smo, inače, "uhvatili" u Beogradu, gde je došao na okupljanje nacionalnog tima pred prijateljski meč sa selekcijom Francuske (nedelja 20.45, stadion Partizana).

Prvi utisci rada sa novim selektorom Dikom Advokatom su, po njegovim rečima, "super".

"Baš su dobri treninzi, brzi, radi se pas igra", pojasnio je nešto detaljnije i dodao:

"Dobro je što imamo prvo prijateljsku utakmicu, da se bolje upoznamo sa novim selektorom i dobro je što je protivnik veoma jak, tako da imamo priliku da vidimo gde smo. Mislim da će sve biti ok posle u kvalifikacijama i da ćemo uspeti da se plasiramo na Evropsko prvenstvo".