Crvena zvezda je aktuelni šampion Srbije, međutim, posle prvog dela sezone zaostaje šest bodova za vodećim Partizanom.

Neće biti lako nadoknaditi taj zaostatak na proleće, pošto su crveno-beli tokom leta i zime ostali bez više od pola tima koji je vratio titulu na "Marakanu", a tu su i poznati finansijski problemi.

Zvanično, primarni cilj ove sezone je forsiranje mladih igrača, ali svima je jasno da se niko u Ljutice Bogdana 1a ne odriče i trofeja.

"Imamo veliki pritisak naravno, ali imaju ga i druge ekipe, poput Partizana, Čukaričkog, Jagodine... Oni nisu promenili timove po dve godine i od njih se očekuje da nemaju nijedan kiks, da moraju da pobede sve utakmice, jer kada igrate zajedno dve godine i na svakih šest meseci se dopunite sa po jednim igračem, od vas se očekuje da igrate najlepši fudbal", smatra Nenad Lalatović.


"Mi imamo pritisak jer smo Crvena zvezda, jer smo šampion i od nas se očekuju pobede. Ali, mi smo za šest meseci promenili 16 igrača, a oni za dve godine dva-tri igrača. Zato je veći pritisak na njima. Jagodina, Partizan i Čukarički bi trebalo ovu ligu da igraju žmureći, koliko dugo već igraju zajedno... Zamislite da Zvezda dve godine nije promenila nijednog igrača. Pa mi bismo se prošetali ligom. Njihovi treneri su tražili da im se ne prodaju igrači, da imaju isti tim, uz po jedno-dva pojačanja, ali zato je sada na njima veliki pritisak", dodao je trener crveno-belih.

U opširnom razgovoru sa grupom novinara na pripremama u Sloveniji, Lalatović je ponovio da spas kluba vidi jedino u forsiranju mladih igrača.

"Godinu i po dana nam fali, ako budemo strpljivi, pametni i budemo se držali plana, da vratimo barem trećinu duga. Tako što ćemo mladim igračima dati da budu nosioci igre Crvene zvezde. To je siguran put ka spasu kluba. Jedini put. Drugi način ne vidim..."



Potom je pričao i o "vezanim rukama" tokom prelaznog roka usled finansijskih problema koje imaju crveno-beli.

Naravno, opet je tema bio Rade Krunić.

"Za Krunića treba da se plati, a njegov menadžer traži 300.000 evra. Mi jednostavno nismo u mogućnosti to da platimo i jako teško ćemo ga dovesti. Nemamo tu finansijsku moć da možemo da kupimo igrača koji ima obeštećenje. Situacija je jako, jako teška. U ovom prelaznom roku, sem Parkera, dovodili smo slobodne igrače, za platu".

Alternativa Kruniću je Vladimir Jovović iz Sutjeske.

"On je deklarisan zvezdaš i izrazio je veliku želju da dođe u Zvezdu, ali klubovi se još nisu dogovorili. Opet nas koči taj finansijski deo", kaže Lalatović.

Pominje se i želja za angažovanjem krilnog igrača kruševačkog Napretka, NikoleTrujića.


"Dobro se poznajemo. Igrao je jako dobro u Napretku iz Kruševca, kada smo doneli Zvezdi titulu. On je dobro prošao po levoj strani i namestio gol Vidakoviću. Ponikao je u Partizanu, ali nikada nije igrao za prvi tim. Uvek igra dobro i protiv Partizana i protiv Zvezde i pravi je profesionalac", nahvalio je Lalatović mladog fudbalera, ali i dodao:

"Nismo ga još kontaktirali, ali kada me pitate o Trujiću, mogu da pričam samo pohvalno. Ima sve što treba da ima jedan moderan igrač i ima kvalitet da igra u velikom klubu".

Lalatović je najavio da će neko od štopera morati tokom proleća na pozajmicu, jer za tu poziciju trenutno konkurišu Luković, Pavićević, Lazić, Jovanović, Mbođ i Planić.



"Imamo višak štopera, čak šest igrača na toj poziciji i jedan će sigurno ići na pozajmicu. Potrebna su nam četiri štopera. Hajde da kažemo da Planić može da igra na poziciji desnog beka, da bude alternativa Cvetkoviću dok je Petković povrđen, tako da nam je on potreban... Do povratka iz Slovenije odlučiću ko će ići na pozajmicu".


Na šest meseci bi u neki drugi klub mogao i jedan od dvojice levih bekova - Stefan Đorđević ili Nikola Antić, koji prave konkurenciju iskusnijem Dušanu Anđelkoviću, dodao je trener crveno-belih.

Ove potencijalne odlaske Lalatović je i obrazložio:

"Greota je držati kvalitetnog igrača da ne igra, jer samo kroz utakmice može da se napreduje".