FK Crvena zvezda je u utorak na Jahorini promovisala kamp za mlade fudbalere, a potom je druženje sa domaćinima nastavljeno u Banjaluci, gde je legendarni golgeter crveno-belih Vladimir Petrović Pižon razgovarao sa novinarima, među kojima je bio i MONDO.

Pričalo se o banjalučkom Borcu, aktuelnoj sezoni u Jelen Superligi Srbije, reprezentaciji Srbije, budućnosti srpskog fudbala...

Najprije se nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Arsenala, Antverpena, Bresta, Standarda iz Liježa i Nansija prisetio perioda dok je sedeo na klupi banjalučkog "Velikana iz Platonove", koji je u tom periodu igrao u šampionatu tadašnje SR Jugoslavije.

"Za Borac i Banjaluku me, bez kurtoazije, vežu samo lepe uspomene iako su crveno-plavi tada bili domaćini u Požarevcu. Imao sam dobar tim, uostalom Republika Srpska je uvek bila rasadnik talenata", rekao je Petrović.

S dozom gorčine u glasu je konstatovao da je ove sezone Crvena zvezda izgubila titulu obzirom da je na tri kola do kraja Jelen Superlige "večiti" rival Partizan pobegao na nedostižnih "plus osam".

"Ove godine nećemo biti šampioni, ali ni drugo mesto nije loše zbog finansijskih problema koji su poznati. Iz ove perspektive teško da će biti bolje i naredne sezone. U ovoj tekućoj, Zvezda je imala svoje šanse da postane prvak, ali je pala na onim takozvanim malim utakmicama".

Na pitanje kako sada doživljava otkaz koji je dobio na klupi crveno-belih 2010. godine, iako je Zvezda te sezone osvojila Kup Srbije i bila na dobrom putu da se domogne šampionskog pehara, Pižon je rekao da će zbog toga uvek biti ljut.

"Naravno, ljut sam na Lukića, Adžića i ljude iz tadašnjeg rukovodstva jer bismo bili prvaci. Krivo mi je i danas, a verujem da će tako i ostati".

Potom je razgovor skrenuo ka reprezentaciji Srbije, koja će posle Mundijala u Brazilu, verovatno propustiti i šampionat Evrope u Francuskoj 2016. godine.

"Neuspehu su 'kumovale' konstantne promene selektora u poslednje vreme, ali glavni problem nisu treneri već igrači. Reprezentativci Srbije moraju sami sa sobom da sednu i razmisle šta i kako dalje. Selektor Radovan Ćurčić je najmanje kriv, već mnogo veću krivicu snose igrači na terenu. 'Orlovi' moraju da nešto promene u svojim glavama jer je nevjerovatno da u klubovima poput Čelsija, Mančestera igraju na visokom nivou, a potpuno podbace u nacionalnom timu. Ako budu igrali za reprezentaciju, kao za klubove neće biti nikakvih problema", zaključio je Pižon.