Kada pri rezultatu 0:0 publika počne da napušta stadion čak 15 minuta pre kraja, iako su oba tima i dalje u igri za tri boda, jasno vam je o kakvoj utakmici se radi.

Tako je bilo u subotu uveče na stadionu Partizana, u 152. "večitom derbiju".

Osim dve akcije domaćih fudbalera, kada su pogodili prečku u 59. minutu i kada su postigli pogodak u 89, viđeno je jedno veliko - NIŠTA. Posebno u igri anemične Zvezde, aktuelnog šampiona, koja je uprkos devet bodova prednosti došla u Humsku da odigra na "nulu". Po nepisanom fudbalskom pravilu, zato je i izgubila.

Bez obzira na pobedu, i igrači Partizana nisu pokazali mnogo više, osim veće želje i motivacije.

To im se isplatilo posle majstorske reakcije Leonarda na asistenciju Nikole Đurđića.


Doduše, Marko Nikolić jeste najavio da je u ovoj utakmici njegovom timu važniji rezultat nego lepa igra, jer bi se porazom miljama udaljio od titule, pa je i bilo za očekivati da crno-beli zaigraju oprezno.

Zašto su i rasterećeni crveno-beli igrali tako, zna verovatno samo Miodrag Božović.

U prvom poluvremenu videlo se da Zvezdini igrači imaju kvalitet da kontrolišu igru, ali je nedostajala volja da napadnu rivala.

Upravo ta defanzivna taktika i taktičko nadmudrivanje već su skupo koštali crveno-bele ove sezone, protiv Sasuola, ali umesto da se izvuku pouke, ponovili su grešku.

Mondo/ Stefan Stojanović derbi igrači partizana


"Jedan šut i jedan gol, ostalo ništa. Nemamo kvalitetne igrače, tako su i odigrali ovu nulu od utakmice, sve do 89. minuta i gola Leonarda", konstatovao je nekadašnji golgeter Crvene zvezde, Stanislav Karasi, za Sportski žurnal i dodao da je "Partizan zasluženo pobedio, iako je izgledalo da su navijači bili u glavnoj roli".

Nešto umereniji, ali takođe kritičan, bio je bivši fudbaler crno-belih, Momčilo Vukotić.

"Veoma važna pobeda, vraća nas u igru za titulu. Susret se tako odvijao da je detalj odlučio meč. Prvo poluvreme je bilo bez tempa i akcija, u drugom je viđena bolja igra", rekao je Vukotić za "Žurnal".

Uoči utakmice dosta se pričalo o strancima, posebno onima iz redova Crveno zvezde, jer ih srpski šampion ima više nego što je dozvoljeno da ih se nađe u protokolu (šest).

Ispostavilo se, međutim, da se u centru pažnje našao Partizanov Brazilac, Leonardo.

Božović je vagao i odlučio da van protokola ostavi Babunskog, Moučea i Petra Orlandića. Što se tiče prve dvojice, po prikazanom od dolaska u Zvezdu, nije mnogo pogrešio, ali jeste kada je u pitanju korpulentni napadač.

Orlandić je u seriji golova, postigao ih je četiri u tri utakmice ove sezone i kakva mu je poruka poslata izostavljanjem iz protokola za najvažniju utakmicu domaćeg prvenstva, zna samo Zvezdin trener...

Moguće je da, ipak, situacija sa strancima ubuduće bude drugačija.

"Nisam zagovornik ovolikog broja stranaca, videćemo kakav će odnos biti ubuduće", izjavio je predsednik FSS, Slaviša Kokeza, za Sportski žurnal.

O derbiju je rekao...

"Izjednačena utakmica. Gol u poslednjem minutu je presudio. Bitno je da je sve proteklo u mirnom i dobrom ambijentu. Igru mogu komentarisati ljudi koji su za to zaduženi".

Hoće li smanjen broj stranaca u timu doprineti poboljšanju kvaliteta i razvoju domaćih fudbalera ili je potrebnije raditi na kvalitetu struke, pitanje je na koje valjda neko ko ima uticaj u domaćem fudbalu zna odgovor.

U svakom slučaju, ako je derbi svetkovina srpskog fudbala i najbolje od naših klubova, po viđenom u 152. izdanju, još dugo ćemo čekati da neko napravi kakav-takav iskorak na međunarodnoj sceni.