Krajem marta srpsku fudbalsku javnost zaprepastila je odluka Dušana Tadića (28) da više ne igra za reprezentaciju dok je vodi Radovan Ćurčić, koji ga nije bio uvrstio na spisak za prijateljske utakmice sa Poljskom i Estonijom, ali se nakon njegove smene stavio na raspolaganje Slavoljubu Muslinu i zaigrao u životnoj formi.

Upravo na krilima njegove dobre igre Srbija je večeras slavila u Kišinjevu protiv Moldavije (3:0), a kreator igre naše reprezentacije učestvovao je kod sva tri pogotka - gol i dve asistencije.


Mnogi su mu po objavljivanju odluke da ne želi da igra za reprezentaciju zamerili mu zbog izrečenog stava i pitali se da li će se tako ponašati i u budućnosti, ali je Tadić nakon ponovnog oblačenja dresa malo pričao na tu temu i želeo da partije govore za njega.

Ne samo da je on večeras bio izuzetan - nego je od dolaska Muslina "novi čovek".

Videli smo kako Tadić zna da briljira u Premijer ligi u dresu Sautemptona, ali je vrlo često u dresu reprezentacije bio "nevidljiv", nije bio čovek koji menja tok utakmice i donosi prave odluke u pravom trenutku. Uloga lidera "Muslinove generacije" mu očigledno prija!

Od deset golova, koliko je reprezentacija Srbije postigla u pet mečeva pod Muslinom, Dušan Tadić je učestvovao u čak devet. Upisao je četiri gola i pet asistencija, a jedini pogodak koji je postignut bez njega - delo je Baneta Ivanovića u Novom Sadu protiv Izraela.

U trenutku gola on i nije bio na terenu, ali je po ulasku jedan namestio, a jedan dao...

Dušan Tadić igra odlično za Srbiju - 4 gola i 5 asistencija
MN Press 


U prvom meču protiv Kipra (2:1) upisao je gol i asistenciju do poluvremena, potom je došao pomenuti meč sa Izraelom (3:1), da bi na kraju "prijateljske turneje" asistirao Mitroviću za remi protiv Rusije u Monte Karlu (1:1).

Da ne pričamo samo o prijateljskim utakmicama - važnije su one u kvalifikacijama.

Osim briljantne partije u Kišinjevu (3:0) on je i u Beogradu protiv Republike Irske "vodio orkestar" - pošto je prvo asistirao Filipu Kostiću za izjednačenje, a potom i pogodio sa "kreča" za potpuni preokret, ali odbrana do kraja nije izdržala (2:2).

Ono što je zanimljivo za poređenje je Tadićeva statistika "pre" i "posle".

U prvih 35 mečeva on je upisao 6 golova i 3 asistencije- dok je u poslednjih pet na već pomenutom broju od 4 gola i 5 asistencija. Ne znamo do kada će držati ovaj "tempo", ali bi bilo sjajno da ga nastavi bar protiv Austrije u nedelju (9. oktobar "Rajko Mitić").

Šta je bilo presudno u tome da "proigra" ovako? On je rekao sloboda u igri...

"Imam slobodu u igri i mislim da tako mogu najviše da pružim. Važno mi je da sam na lopti, da imam loptu u svom posedu. Moramo još mnogo da napredujemo, ali se trudimo da ispunimo sve selektorove zahteve", kazao je on nakon meča u Novom Sadu.

Bravo Dušane i samo tako nastavi!