Mlada reprezentacija Srbije moraće da preskoči još jedan stepenik do Evropskog prvenstva naredne godine u Poljskoj.

"Orlići" su u Gornjem Milanovcu pobedili Sloveniju 3:1 (2:1) i obezbedili drugu poziciju u Grupi 2, odnosno našli se među četiri najbolja drugoplasirana tima koja će razigravati za još dva mesta u glavnom žrebu EURA.

Italija će direktno na završni turnir, jer je u Litvaniji osvojila bod, dovoljan da trku kroz kvalifikacije završi ispred Srbije. Nažalost, poraz od Slovenije u prvom meču koštao je selekciju Tomislava Sivića još dve utakmice.

Mogući rivali Srbije su Španija, Austrija i Norveška!

Utakmica na stadionu Metalca bila je napeta skoro do poslednjeg trenutka. "Orlići" su bili bolji u prvom delu, ali je u nastavku meča Slovenija, iako joj pobeda ništa nije značila, sve karte bacila u napad i tom prilikom propustila nekoliko povoljnih prilika.

Oko 2.000 gledalaca videlo je het-trik kapitena i najboljeg igrača "orlića" na ovom meču Uroša Đurđevića!

Napadač Partizana već u osmom minutu načeo je odbranu gostiju, posle pasa Andrije Živkovića, lepog driblinga i još bolje realizacije.

Da koncentracija u defanzivnoj liniji Srbije nije na najvišem nivou moglo se zaključiti u 19. minutu, kada je Mitja Lotrič, posle razmenjenog "duplog pasa" sa Andražom Šporarom izigrao kompletnu odbranu domaćina i savladao Vanju Milinkovića Savića.

Sergej je u 25. minutu "dobio" penal, a Đurđević snažnim i preciznim udarcem sa bele tačke pogodio za 2:1. Do narednog gola čekalo se sve do finiša (86. minut), a onda je sudija Mete Kalkavan opet pokazao na "kreč", jer je Stanković nesmotreno oborio Mijata Gaćinovića.

Grega Sorčan je "pročitao" Đurđevića, ali mu i omogućio popravni, koji je napadač Srbije uspešno položio smestivši loptu u mrežu.

TABELA:Italija 24, Srbija 23, Slovenija 15, R. Irska 12, Litvanija, 9, Andora 3.

Srbija je pobedila i najvažnije - i dalje je u igri da se nađe na Evropskom prvenstvu!

SRBIJA: V. Milinković Savić - Gajić, Filipović, Veljković, Ristić (od 29. Antonov) - Lukić (od 56. Mihajlović) - Živković (od 67. Bjelica), Grujić, S. Milinković Savić, Gaćinović - Đurđević.

SLOVENIJA: Sorčan - Šme, Kavčić (od 78. Bajde), Krajnc - Stojanović, Balkovec (od 74. Zahović), Stanković, Bajrić - Črnigoj, Šporar, Lotrić (od 58. Hotič).

Srbija - Slovenija U21 EURO
MONDO/J. Terzić 


UŽIVO:

ZAVRŠENO JE!

Idemo u baraž ako pobedimo. Italija je osvojila bod.

- Sam kraj i u Litvaniji, Italiju 0:0 vodi direktno na EURO.

GOOOOL!

I opet Uroš Đurđević. Golman Sorčan je odbranio njegov šut, a onda je fudbaler Partizana pritrčao i ispravio grešku. Het-trik Uroša!

85' - PENAL! Za Srbiju... Gaćinovića ruši Stanković. Nema dileme, penal čist kao suza.

83' - Slovenci su sve karte bacili u napad... Ima još dosta da se igra. Lopta je sve češće kod njih. Podsetimo, jedinu su nas pobedili u ovim kvalifikacijama (2:0).

- Još desetak minuta do kraja. U Litvaniji je i dalje "nula".

71' - Slovenci su imali novu priliku. Ovakva igra Srbije može skupo da nas košta...

68' - Dobar napad "orlića". Đurđević je dobio loptu na desnoj strani, uputio dobar centaršut, a Gaćinović glavom tukao pored gola.

67'
- Mora Srbija da se razdrma, da eventualnim golom obezbedi pobedu. Aleksandar Bjelica je zamenio Andriju Živkovića.

60' - Velika šansa za Sloveniju. Imali smo sreće. Šporar je veoma lepo odigrao iza leđa naše odbrane prema Petru Stojanoviću, ali je fudbaler Slovenije šutirao pored gola.

56' - Nemanja Mihajlović umesto Saše Lukića.

- U Litvaniji nema golova. Utakmica je počela u isto vreme kada i naša. Bilo bi sjajno kada bi domaćini poveli i "otvorili" našim momcima direktan put na EURO.

52' - Prilika za "orliće". Milinković Saviće je izblokiran, a odbijenu loptu pokušao je Đurđević da smesti u mrežu. Na kraju, samo korner za Srbiju.

- Igra se pet minuta u drugom delu, nema prilika. Srbija vodi 2:1.

Finiš poluvremena je bio uzbudljiv ispred našeg gola, ali gosti nisu uspeli da izjednače. Srbija zasluženo vodi posle 45 minuta. 

- Norveška u 86. minutu postiže i treći gol. Još jednom, Srbija mora da pobedi u Gornjem Milanovcu!!!

40' - Uf, bila je velika gužva pored aut linije kod klupa. Sudija uspeva da smiri situaciju. Treneri Slovenije, pre svih selektor Primož Gliha, ušli su u sukob sa našim igračima Živkovićem, Milinković Savićem i Gaćinovićem.

Srbija - Slovenija U21 EURO
MONDO/J. Terzić 


38'
- Nema prilika, period u kojem Srbija drži stvari pod kontrolom.

29'
- Mihailo Ristić se povredio, umesto njega igraće Nemanja Antonov.

- Norveška vodi 2:0 i sada je sve jasno - Srbija MORA da pobedi.

GOOOOL!

25' - Uroš Đurđević! Ovaj put je napadač Partizana pogodio iz penala, koji je prethodno dosuđen, jer je Stojanović nepropisno oborio Milinkovića Savića u kaznenom prostoru Slovenije.


GOL!

19' - Slovenija stiže do izjednačenja. Mitja Lotrič je strelac i to pošto je sa Šporarom izigrao kompletnu odbranu "orlića". Razmenili su dupli pas i kada se Lotrič našao sam ispred Milinkovića Savića nije imao problem da postigne prvi gol u kvalifikacijama.


14'
- Dve lepe prilike za Srbiju. Prvo volej Živkovića sa oko 25 metara i odbrana golmana Slovenija. I odmah posle kornera idealna situacija za Đurđevića na "drugoj stativi", ali šutira preko gola. Šteta.

- Norveša vodi u Kazahstanu i to nam ne odgovara. Moramo da pobedimo!

GOOOL!

7' - Majstorija Uroša Đurđevića i Srbija vodi! Andrija Živković je odradio posao na sredini terena, odigrao u prostor za napadača "orlića", a ovaj se driplingom vrsnog strelca oslobodio čuvara i onda "bocnuo" loptu za prednost Srbije.


4' -
Prvi put prete "orlići". Sergej Milinković Savić je šutirao sa 20-ak metara, siguran je Sorčan.

- Utakmica je počela, prvi napad za Sloveniju.