Fudbal

Alarm u Barseloni: Tores ih zaustavio, da li je vreme za novog trenera?

Izvor mondo.rs

Šampion Primere po drugi put kiksnuo od starta sezone, zbog čega će Ernesto Valverde biti pod još većim pritiskom.

Barselona je u novom problemu! Nakon ubedljivih 5:2 protiv Betisa prošlog vikenda, stvari ipak nisu nastavile da idu na bolje po tim Ernesta Valverdea. Gostovanje u Pamploni ispostavilo se kao vrlo teško za šampiona Španije, pošto je Roberto Tores poveo Osasunu do remija - 2:2.

Barselona se ceo meč mučila, čak i kada je uspela da preokrene i Osasuna je itekako zaslužila da dobije nešto od ovog meča. Lionel Mesi i dalje nije spreman da pomogne svojim saigračima i to se itekako videlo u neinspirativnoj igri Barselone. Sada Katalonci imaju samo četiri boda posle tri odigrana meča i daleko je od igre koja im je u prethodne dve sezone donela dve rutinski osvojene titule. Sa druge strane, Tores je bio heroj Osasune, povratnika u Primeru.

Nije počelo dobro po goste iz Katalonije. Kao da su previše opušteno ušli u meč i domaćin je to iskoristio da se pokaže pred svojom publikom. Prvo je David Garsija pokušao udarcem u šestom minutu, da bi samo petnaestak sekundi kasnije Brandon odlično centrirao sa desne strane, a Roberto Tores zatresao mrežu.

I taman kada su navijači Barselone mogli da pomisle da će ovo probuditi njihove pulene, to se nije desilo. Nastavila je Blaugrana mlaku partiju koja uopšte nije pretila Osasuni. Domaći su bez ikakvih problema kontrolisali igru u prvom poluvremenu. Ipak, promena Ernesta Valverdea pred početak drugog dela igre uspela je da razmrda Barselonu. Uveo je Ansua Fatija u igru umesto Nelson Semeda, a 16-godišnjak je posle samo pet minuta pogotkom opravdao poverenje.

Tinejdžer iz Gvineje Bisao je postigao svoj prvi gol u dresu Barselone sa 16 godina i 304 danai tako postao najmlađi strelac kluba u Primeri, pretekavši Bojana Krkića i Lionela Mesija. Takođe, postao je i treći najmlađi strelac u istoriji Primere. Jedini mlađi od njega bili su Fabris Olinga (Malaga, 16 godina i 98 dana) i Iker Munijain (Atletik Bilbao, 16 godina i 289 dana).

Mesi je od Fatija bio 392 dana stariji kada je postigao svoj prvi gol za Barselonu.

No, Barselona je ponovo bila traljava u defanzivi i Brendon je imao odličnu priliku da povrati prednost Osasune, ali je Ter Štegen bio siguran. Barselona je to iskoristila da stigne do preokreta 13 minuta nakon izjednačenja. I ovoga puta je strelac bio "džoker", pošto je Artur u igru ušao malo pre svog pogotka. On se odlično snašao u šesnaestercu Osasune, stvorio sebi prostor na jaču desnu nogu i precizno gađao dalji donji ugao gola Rubena Martineza.

Da nešto ne štima u timu Valverdea pokazala je njihova igra po sticanju prednosti. Nijednog trenutka nisu bili blizu da postignu i treći gol, a čak je i Ter Štegen nekoliko puta morao da interveniše. Kazna je na kraju stigla u 80. minutu kada je Đerar Pike igrao rukom u svom šesnaestercu. Roberto Tores je bio siguran sa bele tačke, poslao Ter Štegena u pogrešnu stranu i tako izjednačio na 2:2.

Novi kiks Barselone definitivno će značiti i nove pritiske na upravu kluba oko eventualne smene trenera Valverdea. Španac je u klub doneo tri velika domaća trofeja u dve sezone, ali čini se da mu traumatične poraze u Ligi šampiona još niko nije oprostio. Kada se na to doda i poraz od Valensije u Kupu kralja, jasno je da je Valverdeovih pristalica sve manje.

Rezultati 3. kola:

petak

Sevilja - Selta 1:1 (0:0)
/Vaskez 81 - Suarez 84/

Atletik Bilbao - Real Sosijedad 2:0 (2:0)
/Vilijams 11, Garsija 28/

subota

Osasuna - Barselona 2:2 (1:0)
/Tores 7, 81 - Fati 51, Artur 64/

Hetafe - Alaves 1:1 (1:1)
/Molina 24 - Hoselu 31/

Levante - Valjadolid 2:0 (0:0)
/Leon 83, Morales 93/

Betis - Leganes 2:1 (0:0)
/Loren 54, Fekir 61 - Brajtvajt 50/
nedelja

Valensija - Majorka (17.00)
Atletiko Madrid - Eibar (19.00)
Espanjol - Granada (19.00)
Viljareal - Real Madrid (21.00)

Tabela: Sevilja (+1) 7, Bilbao (+1) 7, Atletiko 6, Levante (+1) 6, Osasuna 5 (+1), Alaves (+1) 5, Barselona 4 (+1), Real 4, Valjadolid (+1) 4, Sosijedad (+1) 4, Selta (+1) 4, Majorka 3, Betis (+1) 3, Viljareal 1, Granada 1, Eibar 1, Valensija 1, Hetafe (+1) 2, Espanjol 1, Leganes (+1) 0.