Fudbal

Željo "gazda" u Sarajevu: "Najbolji večiti derbi nakon rata"

Izvor mondo.ba

Treneri Željezničara i Sarajeva, Amar Osim i Husref Musemić, složni u oceni da je 119. derbi bio jedan od najboljih u Premijer ligi Bosne i Hercegovine poslednjih godina.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Sarajevo je videlo spektakl na Grbavici!

U najvećoj utakmici fudbala u BiH, Željezničar je ugostio večitog rivala Sarajevo i - ponizio ga! Tim sa "Koševa" poveo je u prvom minutu, ali 119. derbi ipak neće pamtiti po dobrom.

Naprotiv - bordo strana glavnog grada BiH trudiće se da ga što pre zaboravi, ako je ikako moguće, dok će "plavi" dugo, dugo "provocirati" aktuelnog šampiona…

ŽELJEZNIČAR – SARAJEVO 5:2 (2:2)

Željo je na startu imao gol minusa, ali potom je preokrenuo i onda i zapečatio sudbinu gradskog rivala u 119. međusobnom prvenstvenom dvoboju.

"Spektakularna utakmica zahvaljujući dva dobra protivnika u dobrom ambijentu kojeg su stvorile obe navijačke grupe. Vjerovatno najbolji derbi nakon rata", izjavio je Amar Osim, trener Željezničara.

"Mi smo bili konkretniji, spretniji, zaslužili smo pobedu, možda ne sa tri gola razlike, ali smo je zaslužili. Mislim da nije trebalo da bude 2:2 na poluvremenu jer smo bili bolji. Igrali smo protiv odličnog protivnika i želeli smo da nastavimo na normalan način, dobro smo otvorili drugo poluvreme, koje se nije razlikovalo mnogo od prvog. Zapamtio bih od svega atmosferu, spektakl, borbu na terenu, ovaj put smo mi bili sretniji, imamo 26 kola da se 'šopamo' sa Zrinjskim i Sarajevom. Teško je reći nakon 5:2 čime nisam zadovoljan, ali sad pričati o nekim stvarima koje nisu okej je deplasirano", izjavio je Osim.

Njegov kolega sa klupe Sarajeva Husref Musemić smatra da je Željo zasluženo stigao do trijumfa.

"Bila je to dobra utakmica sa mnogo golova. Nismo uspeli da budemo malo pametniji i da igramo malo bolje. Željezničar je sasvim zasluženo pobedio, bio je bolji. Nama na sredini terena fali dosta igrača i pokušavamo sa nekim rokadama da to pokrijemo, očito je da to nismo uspeli. Nadam se oporavku nekih igrača da ćemo se osvežiti i da ćemo u nastavku prvenstva biti drugačiji", rekao je Musemić.

Željezničar je vodeći tim Premijer lige BiH sa 15 osvojenih bodova nakon sedam odigranih kola, sledi Tuzla sa 14, koliko ima i Sarajevo, a prate ih Zrinjski sa 13 bodova, Radnik koji kao i Sloboda i Čelik, koji ima meč manje, imaju po devet bodova.