Fudbal

Eto, dođe vreme za kraj...

Izvor mondo.ba

Veličanstvenu, 23 godine dugu karijeru, Samuel Eto završio je kao jedan od najboljih afričkih fudbalera svih vremena.


Poznati kamerunski fudbaler Samjuel Eto okončao je profesionalnu fudbalsku karijeru.

Eto (38), koji je proteklu sezonu nastupao za Katar Sports Klub, potvrdio je da je stavio tačku na fudbalsku karijeru dugu 23 godine, javili su kamerunski mediji.

U vrlo bogatoj karijeri kamerunski napadač nastupao je za Real Madrid, Barselonu, Inter, Čelsi i brojne druge evropske klubove. S pomenutim klubovima osvojio je ukupno 25 trofeja što ga čini jednim od najuspješnijih fudbalera sa afričkog kontinenta.

U pet sezona koliko je proveo u Barseloni postigao je više od 100 pogodaka, a rekorder je po broju nastupa bilo kog afričkog igrača u španskoj ligi. On je 2010. godine postao je prvi fudbaler koji je osvojio trostruku krunu (ligu, kup i Ligu šampiona) sa dva različita kluba - Barselonom i Interom.

Najodlikovaniji je afrički igrač u istoriji osvojivši nagradu za afričkog fudbalera godine rekordna četiri puta (2003, 2004, 2005. i 2010. godine).

S kamerunskom reprezentacijom osvojio je Olimpijske igre 2000. godine. Nastupio je na četiri Svetska prvenstva i šest Afričkih kupova nacija (dva je osvojio), čiji je najbolji strelac svih vremena s 18 postignutih pogodaka.