Fudbal

DEBAKL BiH u Jermeniji, EURO je samo san

Izvor mondo.rs

"Zmajevi" u Jerevanu primili četiri pogotka i praktično izgubili sve šanse da se kroz kvalifikacije domognu plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Katastrofalna igra u odbrani skupo koštala susede...

Reprezentacija Bosne i Hercegovine iznenađujuće je izgubila na gostovanju Jermeniji rezultatom 4:2 i tako smanjila svoje šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije na domen teorije.

Od samog starta je počelo da "pršti" na terenu, gosti su imali izglednu priliku već u trećem minutu, promašili su je, a svega trideset sekundi kasnije usledila je ekspresna kazna.

Jermeni su odigrali dobar kontra-napad, a Henrik Mkitarijan je postigao gol i doveo svoju ekipu u prednost.

Izabranici Roberta Prosinečkog kontrolisali su meč uprkos zaostatku, kontrolisali su duel i stvarali prilike, a već u 13. minutu uspeli su da vrate utakmicu u egal.

Amer Gojak je majstorski asistirao Edinu Džeku, a ovaj je izašao sam pred domaćeg čuvara mreže i bez većih problema pogodio za izjednačenje.

Posle furioznog uvoda tempo utakmice se smanjio, igralo se opreznije, a reprezentacija BiH je imala bolje prilike da u potpunosti preokrene rezultat. Ipak, nisu uspeli da ih iskoriste pa se na odmor otišlo sa 1:1.

Jermenija je bolje ušla u nastavak, imala je bolje prilike, a ponovo su došli do prednosti u 66. minutu. Još jednom je strelac bio najbolji fudbaler te selekcije Mkitarijan, iskoristio je nesmotrenost odbrane protivnika, ušao u kazneni prostor i razornim udarcem vratio tim u vođstvo.

Bosanci su uspeli da se vrate nakon samo četiri minuta, Gojak koji je bio asistent kod prvog gola sada je bio strelac, dobro je ispratio akciju svog tima, natrčao na dobru ubačenu loptu Seada Kolašinca i poslao je iza leđa golmana.

Domaći su ubrzali nakon novog izjednačenja, pošli u novu ofanzivu, a ona im se i po treći put isplatila.

Sjajni Mkitarijan je ovog puta bio asistent, "egzekutor" je bio Hambartsumjan i time je jermenska selekcija došla do nove prednosti. Tu ipak nije bio kraj uzbuđenjima, uspeli su Jermeni da dođu i do četvrtog gola. Gazarjan je bio u prodoru, šutirao, Šehić je uspeo da zahvati loptu, koja bi otišla pored gola, ali Lončar je nespretno reagovao i zatresao svoju mrežu i tako postavio konačan rezultat utakmice.

Za četiri dana ove selekcije igraju nove duele, pobednici iz današnjeg susreta gostovaće u Lihtenštajnu gde će imati priliku da se dodatno približe vodećem Finskoj i Italiji, koje večeras igraju između sebe.

Bosna i Hercegovina će priliku za popravljanje utiska imati protiv Finaca na domaćem terenu, sigurno je da su i danas imali svoje šanse za bolji rezultat, ali će morati da pokažu bolju partiju ukoliko žele da zadrže šanse za plasman na EURO 2020.

JERMENIJA: Ajrapetjan, Harojan, Mkrčan, Gazarjan, Barsegjan, Hovhanisjan, Iškanjan, Mkitarjan, Hambartsumjan, Hovsepjan, Adamjan. Selektor: Armen Gjulbudagjants

BIH: Šehić, Bičakčić, Todorović, Kolašinac, Bešić, Višća, Pjanić, Džeko, Cimirot, Gojak, Zukanović. Selektor: Robert Prosinečki.

Jermenija - Bosna i Hercegovina 4:2 (1:1)
/Mkitarijan 3, 66, Hambartsumjan 77, Lončar a.g. 90+5 - Džeko 13, Gojak 70/

Gruzija - Danska 0:0 (0:0)

Rumunija - Malta 1:0 (0:0)
/Puškaš 47/

Švajcarska - Gibraltar 4:0 (3:0)
/Zakaria 37, Mehmedi 43, Rodrigez 45+4,Gavranović 87/

Finska - Italija (20:45)
Grčka - Lihtenštajn
Španija - Farska Ostrva
Švedska - Norveška