Fudbal

Švajcarci za petama Danskoj, Rumunska nada o EURU živi

Izvor mondo.rs

Dva favorita uspela da dođu do pobeda, Gruzija namučila Skandinavce na Istoku...

U utakmicama odigranim od 18 časova u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020 Švajcarci su pobedili Gibraltar, Rumuni bili bolji od Malte, a jedino iznenađenje viđeno je u Gruziji gde su domaći uspeli da "otkinu" bod Dancima.

Švajcarska je jedina koja je uspela da opravda epitet favorita. Oni su ubedljivo savladali Gibraltar rezultatom 4:0, a to je i meč na kojem je viđeno najviše golova.

Ekipa Vladimira Petkovića se dosta dugo mučila, sve do završnih deset minuta prvog poluvremena nisu uspevali da nađu put do mreže rivala, ali kada su ga napokon pronašli usledila je kanonada.

Prvi gol postigao je Denis Zakaria u 37. minutu, a prednost je potvrdio i duplirao Admir Mehmedi šest minuta kasnije. Do poluvremena domaći su stigli i do trećeg pogotka, Rikardo Rodrigez je bio precizan u četvrtom minutu nadoknade pa se na odmor otišlo sa ubedljivih 3:0 uprkos dugotrajnom odolevanju reprezentativaca Gibraltara.

U drugom delu igre domaći ponovo nisu uspeli da realizuju svoje prilike sve do 87. minuta kada je konačan rezultat postavio rezervista Mario Gavranović.

U isto vreme odigran je i susret u Gruziji gde je domaćin dočekao Dansku. Meč je završen rezultatom 0:0, nije bilo pogodaka, a favorizovani gost je tako omogućio Švajcarcima da dođu na samo poen zaostatka na tabeli grupe D.

Tim sa severa kontinenta je bio bolji rival tokom 90 minuta, ali nije uspeo da realizuje svoje prilike, pa je njihov život u kvalifikacijama sada dosta teži, pogotovo kad se uzme u obzir očekivana pobeda prvih pratilaca nad Gibraltarom.

Ipak, Danci će već u sredu imati priliku da poprave utisak, u goste im dolazi upravo Švajcarska, pa će u direktnom duelu moći da iskristališu sliku o ekipi koja će biti bliža Evropskom šampionatu.

Gruzija će takođe tog dana igrati svoj drugi susret, putuju u Irsku koja je prva na tabeli i bila je slobodna u ovom kolu, a to će biti utakmica odluke za njih.

Rumuni su zadržali svoje šanse za plasman na EURO uspevši da savladaju "otpisanu" Maltu na današnjem susretu. Bilo je 1:0, domaći su tokom čitavog meča napadali, a gol odluke "pao" je tek na startu drugog poluvremena.

Gosti su tokom prvih 45 minuta uspešno i pomalo srećno branili svoj gol, ali je George Puškaš u drugom minutu nastavka uspeo da donese važnu prednost svojoj selekciji na asistenciju talentovanog Janisa Hadžija.

Do kraja su domaći uspeli da sačuvaju pogodak razlike, pa je pitanje plasmana na završno takmičenje i dalje u njihovim rukama.

Sledeći duel susedi igraju u sredu na Farskim Ostrvima, dok će Maltežani istog dana dočekati selekciju Švedske.

Rezultate današnjih utakmica možete pogledati ovde.