Fudbal

Počast prirodi: Šuma na fudbalskom stadionu!

Izvor mondo.ba

Umetnik iz Bazela Klaus Litman transformisao je fudbalski stadion u Austriji u šumu kao deo eksponata koji odaju počast prirodi.

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Stadion u Klagenfurtu, kapaciteta 30.000 mesta, postao je najveća javna umetnička instalacija u Austriji.

Izložba, "Za šumu: neprekidna privlačnost prirode", otvorena je nedavno na stadionu "Vertherse" u Klagenfurtu pored granice sa Slovenijom i Italijom.

Izložba uključuje postavljanje na teren 300 stabala, od kojih su neka težila i do šest tona, koja su pažljivo presađena na fudbalsko igralište, preneli su švajcarski mediji.

Litman je inspiraciju za izložbu dobio od istoimenog distopijskog crteža austrijskog umetnika i arhitekta Maksa Peintnera, koju je Švajcarac otkrio pre blizu 30 godina.

Sam umetnik je priznao da je izložbom želeo da "izazove našu percepciju prirode i dovede u pitanje njenu budućnost".

Cilj izložbe je provokacija i teranje na razmišljanje da li će priroda jednog dana biti moguća samo u određenim prostorima, poput nekih životinja koje se mogu videti jedino u zoološkim vrtovima.

"Mnogima, zbog trenutne situacije, izložba predstavlja deo rasprave o klimatskim promenama", rekao je Litman agenciji Rojters.

Po okončanju izložbe, drveće će biti opet posađeno na javnom mestu u blizini stadiona i predstavljaće "živu šumu skulptura".

Litman je bio glavni pokretač mnogih inovativnih umetničkih instalacija u Švajcarskoj i širom sveta koji okupljaju domaće i međunarodne umetnike koji svoje radove prikazuju u javnim prostorima - izvan okvira muzeja i studija.

OVDE pogledajte reportažu o ovoj umetničkoj izložbi u Klagenfurtu.

Tagovi