Fudbal

Kolman otkrio: "Hteli smo Vidića, ali Mančester nam se smejao"

Izvor mondo.rs

Kris Kolman je posle skoro 15 godina otkrio da je Fulam bio veoma zainteresovan za kupovinu Nemanje Vidića iz moskovskog Spartaka. Ipak, Mančester junajted se za sve pitao...

Nemanja Vidić je u januaru 2006. godine postao fudbaler Mančester junajted i kako se to obično kaže za ljude koji ostvare mnogo - ostalo je istorija. Međutim, punih 13 godina kasnije saznajemo da je za srpskog defanzivca u to vreme bio zainteresovan još jedan klub.

Kris Kolman je u razgovoru za "The Athletic" otkrio da je njegov Fulam krajem 2005. godine želeo da kupi Vidića iz Spartaka iz Moskve, umesto da postane igrač Crvenih đavola.

"Tek smo prodali [Luisa] Sahu za 13.000.000 funti i dobio sam 500.000 funti da reinvestiram u tim", objašnjava Kolman situaciju u Fulamu u to vreme, a prenosi Dejli mejl.

"Ostatak tog novca je "otišao" na Krejven kotidž, pošto tada nije bio dovoljno dobar za Premijer ligu. Igrali smo u to vreme na Loftus Roudu, stadionu Kvins Park Rendžersa", ističe Velšanin i potom se osvrće pričama o Vidiću.

"Pričao sam sa agentom i Mohamed Al Fajed [tadašnji vlasnik Fulama, prim. aut.] je prihvatio ideju. Vidić je bio senzacionalan - mlad, ali već čovek. Poznavao sam Džima Lolora, glavnog skauta Mančester junajteda, jer smo zajedno radili na dobijanju naših licenci. Rekao sam mu "Ne možeš ga uzeti, nije spreman za vas, pustite da prvo dođe kod nas na par godina, pa kad odigra dobro, onda ga vodite". Smejao mi se. "Ne, ne, uzimamo ga odmah"", otkriva Kolman.

Ipak, neke stvari se u čitavoj priči ne uklapaju. Saha je iz Fulama u Mančester junajted otišao u januaru 2004. godine, tačno dve godine pre nego što će Vidić potpisati za Mančester.

Da je odlazak Užičanina u Fulam bio teško izvodljiv, govori i činjenica da je bio vrlo blizu odlaska u Liverpul te iste zime. Vidić je još pre nekoliko godina otkrio da je bilo kontakata sa Liverpulom i da su stvari išle u dobrom pravcu, ali da je Junajted osetio trenutak i svojom posvećenošću i odlučnošću uspeo da dovede defanzivca u svoje redove.

Teško da je Fulam ikako mogao da "preotme" Vidića kada su dva najveća kluba bila vrlo zainteresovana za njega. Vidić je na kraju u Mančesteru, između ostalog, io petostruki prvak Engleske i osvajač Lige šampiona i Svetskog klupskog prvenstva.

Fulam nije uspeo u svojim namerama, ali kako ono kažu, ne znaš dok ne probaš.