Fudbal

FS "Kosova": Da reaguju FIFA i UEFA zbog Trepče i Zvezde

Izvor mondo.ba

Fudbalski savez takozvanog Kosova zatražio od Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA) da zabrane odigravanje utakmice Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde.

U utorak je na žrebu za 1/16 finala Kupa Srbije bilo odlučeno da će Crvena zvezda gostovati ekipi Trepče iz Kosovske Mitrovice, a sve to je bilo burno propraćeno na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju za javnost, koje prenosi agencija "Anadolija", čiji je potpisnik predsednik fudbalskog saveza takozvanog "Kosova"
Agim Ademi navodi se da Trepča kao klub iz Kosovske Mitrovice nema pravo da se takmiči pod okriljem Fudbalskog saveza Srbije i da se tako krše pravila.

"FIFA i UEFA moraju hitno da reaguju, te spreče kršenje svojih statuta, pa tako spreče i bilo šta što bi destabilizovalo situaciju na severu 'Kosova'. Pozvali smo i nadležne institucije da se hitno pozabave ovim slučajem, preduzmu mere i zaštite integritet Fudbalskog saveza 'Kosova'”, ističe se u saopštenju za javnost takozvanog saveza.

Fudbalski klub Trepča je osnovan 1932. godine i od jednostranog proglašenja takozvanog Kosova, i dalje se takmiče u srpskim fudbalskim ligama. Oni su u sezoni 2019/20 postali član Srpske lige Zapad, što je njihovo prvo učešće u trećem rangu srpskog fudbala posle 17 godina.

Pomenuta utakmica šesnaestine finala Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde na stadionu u Zvečanu, mestu pokraj Kosovske Mitrovice, trebalo je da bude odigrana 25. septembra, međutim, izvesno je da će biti odabran neki drugi datum.

Iako još uvek nema zvanične potvrde, Crvena zvezda bi u tom terminu trebalo da odigra zaostali meč 3. kola Superlige Srbije protiv Voždovca, te bi njihovo gostovanje u Zvečanu bilo odloženo za neki drugi termin.