Fudbal

Liverpul nasamario ZELENI Čelsi, Arsenal CRVENEO pa "okrenuo" Vilu

Izvor mondo.rs

Dosta uzbuđenja je viđeno na mečevima u Londonu - lepi golovi, crveni karton, preokret i naivne greške.

Fudbaleri Liverpula ne žele da im se ponovi prošla sezona i zato ništa ne prepuštaju slučaju. Sada je u derbiju kola pao i Čelsi na Stamford Bridžu, čime je šampion Evrope očuvao maksimalan učinak u ranoj fazi engleskog šampionata - 2:1.

Presudno je bilo prvo poluvreme, u kojem su igrači Liverpula iskoristili naivnost Čelsija i postigli dva pogotka. Ispostaviće se da im je to bilo dovoljno za drugo slavlje nad Plavcima. Ova dva tima su se susrela u Superkupu Evrope, kada su "redsi" bili bolji posle izvođenja penala.

Sada su prevagnuli uspešno izvođeni prekidi. Trent Aleksander Arnold je već posle četvrt časa zatresao mrežu - Mohamed Salah je kod slobodnog udarca gurnuo loptu u stranu, a Arnold lepo gađao "otvorenim stopalom" i Kepa Arizabalaga od gužve ispred sebe jednostavno nije mogao da spreči vođstvo gostiju.

Već u 30. minutu je ta prednost bila duplirana, kada je Čelsi još jednom pokazao slabosti kod branjenja kornera. Oni su ove sezone već dva puta bili matirani iz takvih situacija, a sada je Roberto Firmino na petercu ostao usamljen na centaršut Endija Robertsona.

U nastavku je rezultat lako mogao da ode na 3:0, da je Firmino u 47. minutu iz izgledne prilike bio precizan. Ipak, pomalo niotkuda "plavci" stižu do pogotka preko Ngola Kantea i njegovog sjajnog solo prodora.

Sam je krenuo neumorni Francuz na odbranu Liverpula, dugo ga niko nije napadao, da bi potom kada su to učinili već bilo kasno. Kante se odlično snašao, šutirao precizno u rašlje Liverpulovog gola i smanjio na 2:1.

Jurio je Čelsi izjednačenje, ali nije uspeo u tome. Batšuaji i Mejson Maunt su u poslednjih pet minuta imali dobre prilike, ali rezultat se nije menjao. Liverpul je tako ostao maksimalan sa 18 bodova iz šest utakmica, dok je Čelsi ostao na samo dva trijumfa u prvenstvu.

U istom terminu je nešto severnije u Londonu igran i meč Arsenala i Aston Vile, a tek je tamo bilo uzbuđenja. Aston Vila je dva puta imala prednost, igrača više punih 50 minuta, ali im ništa od toga nije bilo dovoljno da makar ostanu neporaženi - 3:2.

Poveo je novi član Premijer lige preko Mekgina posle već 20 minuta. Ejnsli Mejtland Najls je samo par minuta kasnije dobio prvi žuti karton, da bi u 41. "upotpunio kolekciju" i zaradio isključenje. Arsenal je na poluvreme otišao sa zaostatkom i na semaforu, i sa brojem igraća na terenu.

Samo 6 timova je u Premijer ligi uspelo da ostvari 3 ili više pobeda u prvih 6 kola - Liverpul, Mančester siti, Lester, Arsenal, Vest Hem i Bornmut.

Da će ovo biti tipično "arsenalovsko" poslepodne kada olako gube bodove, činilo se posle sat vremena igre. Prvo je Nikola Pepe poravnao na 1:1 iz jedanaesterca, ali je već dva minuta kasnije Vila ponovo bila u prednosti. Džek Griliš je asistirao Vesliju i Bernd Leno je još jednom bio savladan.

Bližio se kraj utakmice, Aston Vila nije imala inicijativu, ali su uglavnom kontrolisali stvari, da bi potom u finišu u tri minuta "tobdžije" došle do preokreta.

Kalum Čejmbers je u 81. minutu izjednačio, a Pjer Emerik Obamejan na oštar centaršut sa leve strane ostao usamljen na pet metara na drugoj stativi i lagano smestio loptu u mrežu:

Izvukao se Arsenal i tako upisao svoju treću poziciju, čime su se probili na visoko četvrto mesto.

Rezultati 6. kola:

nedelja:

Kristal Palas - Vulverhempton 1:1 (0:0)
/Vord 46 - Žota 90+5/

Vest Hem - Mančester junajted 2:0 (1:0)
/Jarmolenko 44, Kresvel 84/

Arsenal - Aston Vila 3:2 (0:1)
/Pepe 59 pen, Čejmbers 81, Obamejan 84 - Mekgin 20, Vesli 60/

Čelsi - Liverpul 1:2 (0:2)
/Kante 71 - Aleksander Arnold 14, Firmino 30/

odigrano u subotu:

Lester - Totenhem 2:1 (0:1)
/Pereira 69, Madison 85 - Kejn 29/

Barnli - Norič 2:0 (2:0)
/Vud 10, 14/

Everton - Šefild junajted 0:2 (0:1)
/Mina a.g. 40, Muset 79/

Mančester siti - Votford 8:0 (5:0)
/D. Silva 1, Aguero 7, Marez 12, B. Silva 15, 48, 60, Otamendi 18, De Brujne 85/

Njukasl - Brajton 0:0

odigrano u petak:

Sautempton - Bornmut 1:3 (0:2)
/Vord Praus 52p - Ake 10, H. Vilson 35, K. Vilson 90+5/

Tabela: Liverpul 18, Mančester siti 13, Lester 11, Arsenal 11, Vest Hem 11, Bornmut 10, Totenhem 8, Mančester junajted 8, Barnli 8, Šefild junajted 8, Čelsi 8, Kristal Palas 8, Sautempton 7, Everton 7, Norič 6, Brajton 6, Njukasl 5, Aston Vila 4, Vulverhempton 4, Votford 2.