Fudbal

Od proleća VAR i u Ligi Evrope, da li i u Beogradu?

Izvor mondo.rs

UEFA je u utorak donela nekoliko važnih odluka, a među njima je i jedna koja se tiče slabijeg od dva evropska takmičenja.

Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

Evropska kuća fudbala ovih dana ne miruje. Među nekoliko odluka koje je izvršni komitet UEFA doneo u utorak nalazi se i jedna koja se tiče Lige Evrope. Od februara naredne godine u tom takmičenju biće uveden VAR!

Kako je istaknuto na zvaničnom sajtu UEFA, video tehnologija pomoći sudijama biće uvedena od nokaut faze u sezoni 2019/20, odnosno od šesnaestine finala. Ovi mečevi su već godinama tradicionalno na programu u februaru i VAR će od ove sezone biti korišćen tokom čitavog drugog dela sezone.

UEFA je prošle sezone po prvi put uvela VAR u neko svoje takmičenje, pošto je tokom proleća ove godine korišćena video pomoć na mečevima nokaut faze Lige šampiona.

VAR je od sezone 2019/20 standardan u čitavoj Ligi šampiona, uključujući i u plej-of utakmicama. Zahvaljujući tome, po prvi put je ta novina korišćena u Srbiji, na utakmici Crvene zvezde i Jang Bojsa, a biće prilike da je ponovo vidimo i u grupnoj fazi na stadionu "Rajko Mitić".


I Zvezda i Partizan i dalje imaju šansi da se narednog proleća nađu u nokaut fazi Lige Evrope, pa bismo tako i na proleće mogli da vidimo najnoviju tehnologiju na srpskim terenima.

Još uvek nije poznato postoje li namere UEFA da se VAR uvede tokom čitavog takmičenja Lige Evrope, kao što je to sada slučaj u onom elitnijem evropskom takmičenju.

Podsetimo, UEFA je u utorak već donela nekoliko bitnih odluka, koje se tiču novog klupskog takmičenja Evropa konferencijske lige i blagih promena sistema takmičenja u Ligi nacija.

Tagovi